Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

H περίπτωση του κ. Χαρδαλιά

Εικόνα του άρθρου H περίπτωση του κ. Χαρδαλιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2021, 11:43
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις 15 Μαρτίου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όρκισε έναν ακόμα (υφ)υπουργό στην πολυπληθέστατη κυβέρνησή του, τον πρώην δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά.

Η κίνηση δεν ήταν παράλογη. Έπρεπε να βρεθεί άμεσα ένα πολιτικό σημείο αναφοράς για τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς η Ελλάδα δεν διέθετε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης. Ο πιο αρμόδιος, ο ΕΟΔΥ, ήταν και παραμένει ένα όχημα άσκησης πολιτικής, διάθεσης χρημάτων και τοποθέτησης ημετέρων και όχι ένας οργανισμός που μπορεί πραγματικά να διαχειριστεί ένα πανδημικό φαινόμενο. Η Πολιτική Προστασία είναι μια πρακτικά ακέφαλη πολιτικά υπηρεσία, που στο υπαρκτό της κομμάτι αναφέρεται αποκλειστικά στον περιφερειάρχη.

Ο «βετεράνος» του κόμματος με τις σπουδές στην πολιτική επικοινωνία, πήρε το μερίδιο που του αναλογεί, από τα ελληνικά ΜΜΕ. Προβλήθηκαν βασικά οι φωτογραφίες του στο Instagram, έκανε ευχάριστες αντιθέσεις του «δεξιού με μπλουζάκι Τσε Γκεβάρα», έγινε ο συνδυασμός «λαϊκού παιδιού» με υπεύθυνο πρόσωπο και όλα ήταν εντάξει, όσο «νικούσαμε την πανδημία».

Μετά, ο κ. Χαρδαλιάς άρχισε να τα βρίσκει δύσκολα, γιατί τέτοια ήταν. Άρχισε να υποπίπτει σε αντιφατικές δηλώσεις, όπως για παράδειγμα αν γίνεται ή όχι «τοπικό λοκντάουν» ανά Δήμο, ξεκίνησε τα μακρόσυρτα λογοτεχνίζοντα κλεισίματα στις ενημερώσεις, διανθίζοντάς τα με συγκινητική έμφαση, άρχισε να εκνευρίζεται κιόλας, με τρόπο που δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα και πρόσφατα, είδε ακριβώς πώς μπορεί να «πληρώσει το μάρμαρο» της πολιτικής ένας άνθρωπος που στην πραγματικότητα, είναι πολιτικά αναλώσιμος.

Τις προάλλες, η ΕΦΣΥΝ με ρεπορτάζ της ουσιαστικά «φωτογράφισε» τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ως τον άνθρωπο που επέτρεψε την είσοδο στην ομάδα μπάσκετ της Φενέρμπαχτσε για τον αγώνα της Ευρωλίγκας με τον Παναθηναϊκό, ενώ μέλη της ήταν εμπύρετα. Αυτά έγιναν την εποχή που υποτίθεται ότι τα μέτρα στην Ελλάδα ήταν αυστηρά.

Δυστυχώς για τον κ. Χαρδαλιά, αυτά που περιγράφονται στο ρεπορτάζ ταιριάζουν με ό,τι θα μπορούσε θεωρητικά να συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα μέτρα δεν ήταν ποτέ προληπτικά αυστηρά (μη συζητήσουμε για το πώς και πόσο κόσμος πηγαινοερχόταν την εποχή της καραντίνας…), γιατί πάντα στην Ελλάδα υπάρχει η «κατασταλτική ίαση» δια αστυνομικού ροπάλου. Το γνωρίζει ο κ. Χαρδαλιάς, καθότι η προηγούμενη πολιτική του θέση ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας Πολίτη…

Ο υφυπουργός λοιπόν πέρασε στην αντεπίθεση με απειλές και προειδοποιήσεις κατά ενός αντιπολιτευτικού ΜΜΕ, χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για το αν τα καταγγελλόμενα έγιναν ή όχι. Είναι μια πάγια τακτική αυτής της κυβέρνησης (και προηγούμενων…) άλλωστε, να μην απαντάει στην ουσία του ερωτήματος, αλλά να στρεψοδικεί.

Χτες Δευτέρα, έγινε ένα παρόμοιο γεγονός, πάλι με τουρκική ομάδα, την ποδοσφαιρική της Γαλατάσαραϊ που ερχόταν για φιλικό με τον Ολυμπιακό. Αυτή τη φορά όμως η είσοδος δεν επιτράπηκε, καθώς δεν έγιναν δεκτά τα έγγραφα που προσκόμισαν οι Τούρκοι και η ομάδα δεν δέχθηκε να υποβληθεί σε τεστ.

Το πρωτόκολλο ήταν σωστό. Η απόφαση του κ. Χαρδαλιά να προβάλλει το «κατόπιν ενεργειών μου» ήταν τόσο λάθος, που θα μπορούσε να αποτελεί μελέτη περίπτωσης στο μεταπτυχιακό που έκανε στην Επικοινωνία και στα ΜΜΕ.

Χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, χωρίς καν να περιοριστεί σε μια ανακοίνωση του υπουργείου ή της Πολιτικής Προστασίας, θύμισε σε όλο τον κόσμο για ποια απόφασή του ελέγχεται και ήδη έχει αντιδράσει άκομψα.

Πιθανώς να προσπαθεί να υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό ότι παραμένει χρήσιμος, ακόμα και όταν δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τυχόν αποφάσεις του.

Βέβαια, όταν ο πρωθυπουργός θεωρήσει ότι χρειάζεται «αναλώσιμους», ίσως έχει ήδη ένα όνομα της πολυπληθούς του κυβέρνησης, στην ατζέντα του…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back