Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η περιοχή της παλιάς Ζωσιμαίας διεκδικεί…

Εικόνα του άρθρου Η περιοχή της παλιάς Ζωσιμαίας διεκδικεί…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2019, 22:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προεκλογική περίοδος, και μια νέα πρωτοβουλία πολιτών δημιουργείται στην προσπάθειά της να «δεσμεύσει» την επόμενη δημοτική αρχή. Αυτή τη φορά, η περιοχή της παλιάς Ζωσιμαίας Σχολής ενώνει τις δυνάμεις της και στέλνει την επιστολή της σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους Ιωαννίνων. 

Στην επιστολή της, η πρωτοβουλία αυτή πολιτών -242 κάτοικοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στις οδούς Ζωσιμάδων, Ασωπίου, Κοραή, Δαγκλή, Τσιριγώτη, Κάνιγγος, Ανεξαρτησίας, Ρήγα Φεραίου και Σίνα- καταθέτει τις προτάσεις της για την ανάδειξη της περιοχής. Μιας περιοχής που δεν έχει μόνο τα χαρακτηριστικά μιας γειτονιάς αλλά μιας τοποθεσίας που θα μπορούσε να λειτουργήσει μία από τις βασικές «προσβάσεις» για το ιστορικό κέντρο και κατ’ επέκταση για τη λίμνη των Ιωαννίνων. 

Η περιοχή της παλιάς Ζωσιμαίας βιώνει εδώ και δέκα χρόνια τις παρενέργειες της μετακόμισης του υπεραστικού ΚΤΕΛ, η οποία οδήγησε και σε μια υποβάθμιση της αγοράς. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, δεν έχει γίνει στην περιοχή καμία παρέμβαση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής: από πεζοδρόμια μέχρι φωτισμό.

Η πρωτοβουλία πολιτών καταθέτει λοιπόν τις προτάσεις της για το «ζωντάνεμα» της περιοχής, βάζοντας στο επίκεντρο την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου του υπεραστικού ΚΤΕΛ αλλά και την αξιοποίηση ακινήτων με αρχιτεκτονική αξία. Καταρχάς προτείνει τη δημιουργία οργάνου με ελεγκτικό χαρακτήρα και δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης σε περιπτώσεις ακινήτων τα οποία παραμένουν κλειστά ή παρατημένα επί μακρόν και «χωρίς να διατίθενται για ενοικίαση, με συνέπεια να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια» όπως τονίζεται.

Για το παλιό ΚΤΕΛ, προτείνει τη μετατροπή του σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, με την πρωτοβουλία πολιτών να αναφέρει ότι μια τέτοια παρέμβαση είναι καίρια «και για όλο το ιστορικό κέντρο αφού έτσι θα ενισχυθεί και η ροή πεζών στις οδούς Κοραή, Ανεξαρτησίας και Τσιριγώτη οι οποίες ‘ενώνουν’ το παλιό ΚΤΕΛ με το Ιστορικό Κέντρο, τη Λίμνη και το Κάστρο». Το παλιό ΚΤΕΛ, όπως και το ανάλογο στην οδό Μπιζανίου στην Καλούτσιανη, ανήκει στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ιδιοκτητών Ακινήτων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Από τότε που οι υπηρεσίες του υπεραστικού ΚΤΕΛ μετακόμισαν, και τα δύο κτίρια αφέθηκαν στην τύχη τους και αποτελούν όντως τόπους… συλλογής απορριμμάτων. Κάποιες προσπάθειες του οικοδομικού συνεταιρισμού για μίσθωση των ακινήτων δεν προχώρησαν.

Οι κάτοικοι και όσοι δραστηριοποιούνται στις επίμαχες οδούς ζητούν ακόμη βελτίωση του φωτισμού στις οδούς Σίνα, Ασωπίου, Ρήγα Φεραίου, Δαγκλή και Κοραή οι οποίες και αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαπλάτυνση πεζοδρομίων στις οδούς Ασωπίου, Ζωσιμάδων, Ρήγα Φεραίου και Σίνα, υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων όπου αυτό είναι εφικτό, και στοχευμένες πεζοδρομήσεις «με καλαίσθητη πλακόστρωση κατόπιν μελέτης και με σκοπό την τόνωση της εμπορικής κίνησης της περιοχής».

Τέλος προτείνουν την αξιοποίηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών στοών σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους ενώ εκτιμούν ότι πρέπει να γίνει διακόσμηση των κοινόχρηστων χωρών από καλλιτέχνες, αναφέροντας ενδεικτικά τα καλλιτεχνικά γκράφιτι και την τοποθέτηση γλυπτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back