ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η οδός που παραλίγο να ονομαστεί «Ακαδημίας»

Εικόνα του άρθρου Η οδός που παραλίγο να ονομαστεί «Ακαδημίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2021, 09:19
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας δρόμος κοντά στο παλιό ΙΚΑ, έχει το όνομα του Βασιλείου Σαχίνη. Καταρχάς, ο δρόμος δεν ήταν πάντα εκεί.

Το δημοτικό συμβούλιο σε μια από τις αποφάσεις ονοματοδοσίας νεοδιανοιχθεισών οδών στο κέντρο της πόλης, στη δεκαετία του 50’, είχε δώσει το όνομα του Σαχίνη σε δρόμο γειτονικό στην Ακαδημίας, προς τη Ναπ. Ζέρβα.

Ο Βασίλειος Σαχίνης γεννήθηκε το 1894 στη Δούβιανη της Δρόπολης και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Βορειοηπειρώτικη κοινότητα. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, στη Ροβέρτειο Σχολή, αλλά διέκοψε τις σπουδές του λόγω των Βαλκανικών Πολέμων.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Επιστρέφοντας στη Δρόπολη, συμμετείχε ως ειδικός γραμματέας στην προσωρινή κυβέρνηση της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, με πρόεδρο τον Χρηστάκη Ζωγράφο, στον οποίο υπηρέτησε ως διερμηνέας.

Εργάστηκε ως δάσκαλος από το 1916 μέχρι την κατάληψη του Αργυροκάστρου από τους Ιταλούς, οπότε και απολύθηκε, για αν επιστρέψει στο επάγγελμα του μεταφραστή.

Σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δραστήριους οικονομικά ανθρώπους της κοινότητας του Αργυροκάστρου, όπου είχε εγκατασταθεί (αναφέρεται ως «τραπεζίτης» από τη Μαντά [2005]) και το 1933 πρωτοστάτησε στην πρώτη συντονισμένη προσπάθεια των Ελλήνων της Αλβανίας, για τη διδασκαλεία των ελληνικών.

Μαζί με τον έλληνα υποπρόξενο του Αργυροκάστρου Αριστομένη Μηλιαρέση και το γραμματέα του υποπροξενείου, Γεώργιο Παπαδόπουλο, συνέστησαν τη «Νέα Φιλική Εταιρεία», προκειμένου να επιτύχουν στο σκοπό τους.

Τελικά, με εντολή του βασιλιά Ζώγου, ο Σαχίνης συνελήφθη και εξορίστηκε στο Αλέσιο (Λέζα), στη Βόρεια Αλβανία.

Μετά την κατάληψη της Αλβανίας από την Ιταλία, ο Σαχίνης δρούσε ως πληροφοριοδότης του ελληνικού στρατού και αργότερα, ως σύνδεσμος του ΕΔΕΣ. Το 1942 ίδρυσε το Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου. Στις 17 Νοεμβρίου 1943 συνελήφθη από το κομμουνιστικό Κόμμα Εργασίας Αλβανίας και εκτελέστηκε.

Πίσω στα Γιάννενα του ’50, το δημοτικό συμβούλιο, στο γενικότερο μετεμφυλιακό-ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής, αποφάσισε να ονοματίσει ένα καινούργιο, κεντρικό δρόμο της πόλης, προς τιμή του Σαχίνη.  Ο σύμβουλος Χρ. Κωσταδήμας πρότεινε ο δρόμος, ακριβώς λόγω της γειτνίασης με την Ακαδημία, να ονομαστεί «οδός Ακαδημίας», αλλά μειοψήφισε.


Πηγές:

Μαντά Ελ. (2005). Οψεις της ιταλικής επίδρασης στη διαμόρφωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Διδακτορική διατριβή, ΑΠΘ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back