ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μεγάλη εκκρεμότητα των παλαιών στρατιωτικών φυλακών

Εικόνα του άρθρου Η μεγάλη εκκρεμότητα των παλαιών στρατιωτικών φυλακών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2024, 14:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα πιο φιλόδοξα αλλά και πιο σημαντικά σχέδια της δημαρχίας Θωμά Μπέγκα την περίοδο 2014-2019, ήταν η αξιοποίηση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών και η μετατροπή τους σε ένα εναλλακτικό καλλιτεχνικό πάρκο. Μάλιστα, τότε, η δημοτική αρχή πέτυχε την υπό παραχώρηση της έκτασης συνολικά 20 στρεμμάτων στον Δήμο Ιωαννιτών από το Ελληνικό Δημόσιο. 

Ο σχεδιασμός είχε και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η έκταση βρίσκεται στο παραλίμνιο αστικό μέτωπο. Μια μεγάλη έκταση η οποία σήμερα αποκόπτει τη σύνδεση της πόλης με τη λίμνη των Ιωαννίνων. 

Μετά από πολλές μελετητικές περιπέτειες, που ακολούθησαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 2018, η οριστική μελέτη παραλήφθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών, ενώ πριν από λίγο καιρό έδωσε το πράσινο φως και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. 

Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα για τον Δήμο: ο υψηλός προϋπολογισμός του έργου που φτάνει στα 8,5 εκατ. ευρώ, όπως είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας. Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεν υπάρχει πια. Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ο Δήμος είχε εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν όμως μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα και η μελέτη να αργήσει να ολοκληρωθεί, αλλά και η χρηματοδότηση να χαθεί. 

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει την ευκαιρία να χρηματοδοτήσει το έργο μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027» και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο, βάσει του εν λόγω Σχεδίου, αναλογούν μέσω του ΕΣΠΑ 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά είναι δεσμευμένα σε συνεχιζόμενα έργα. Για παράδειγμα, στο νέο ΕΣΠΑ, θα διατεθούν 16 εκατ. ευρώ για το έργο της κατασκευής του μεγάλου δακτυλίου. 

Οπότε τίθεται ένα ζήτημα προτεραιοτήτων για τη νέα δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Ο κ. Γιωτίτσας είπε σήμερα ότι μελετάται η δυνατότητα τροποποίησης της μελέτης, για να υπάρξει μείωση του φυσικού αντικειμένου και άρα και του προϋπολογισμού, και παρέπεμψε στο μέλλον για ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back