Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μάχη των κληροδοτημάτων

Εικόνα του άρθρου Η μάχη των κληροδοτημάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2018, 15:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όσα κληροδοτήματα ενδεχομένως γνωρίζουν οι πολίτες, είναι κυρίως όσα αξιοποιούνται ή έχουν περάσει στο DNA της πόλης, όπως το πάρκο Πυρσινέλλα. Τα υπόλοιπα παραμένουν οι άγνωστοι θησαυροί των Ιωαννίνων. Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Γωγώ Γιώτη έκανε χτες μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση των 16 κληροδοτημάτων, και της όλης δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Η ακίνητη και κινητή περιουσία των κληροδοτημάτων δεν είναι μικρή. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι αρκετά μεγάλη, και είναι σαφές ότι για τη διαχείρισή της απαιτούνται έντονη ενασχόληση και πολλές γνώσεις. Ιδίως από τη στιγμή  που επί δεκαετίες αρκετά από αυτά ήταν… στον αέρα, με συμβολαιογραφικές, πολεοδομικές, νομικές εκκρεμότητες. Από την παρουσίαση προέκυψε ότι υπήρχαν ακίνητα την ύπαρξη των οποίων δεν γνώριζε ο Δήμος Ιωαννιτών, ακίνητα εγκαταλελειμμένα –χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 37 γραφεία και διαμερίσματα σε πολυκατοικία (όχι, από τις καλύτερες) στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια Αθήνας-, ακίνητα τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη, ακίνητα με συνιδιοκτήτες κ.λπ. Η περιουσία των κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων δεν βρίσκεται μόνο στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Κέρκυρα.

Η κ. Γιώτη (η οποία μάλλον έχει κάνει τον ντετέκτιβ, τον φύλακα, τον κλητήρα, την καθαρίστρια, τη μεσίτρια για να βγάλει άκρη με τα κληροδοτήματα) και η επιτροπή κληροδοτημάτων προχώρησαν σε έλεγχο όλων των ακινήτων σε υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο. Στα περισσότερα πια ακίνητα έχει συσταθεί πια πλήρης φάκελος με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και είναι έτοιμα να ενταχθούν στο Ε9. Για τη διαμόρφωση του κάθε φακέλου, σημαντική ήταν η συνεισφορά της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, καθώς αρκετά από τα ακίνητα, ιδίως στην πόλη των Ιωαννίνων, έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος ανέφερε επίσης ότι το επόμενο βήμα της δημοτικής αρχής είναι να ενημερώσουν τους πολίτες για τα κληροδοτήματα –έκδοση φυλλαδίων, διοργάνωση εκδήλωσης.

Προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών και της ευαισθητοποίησης σε θέματα ευεργεσίας, η κ. Γιώτη κατέθεσε κάποιες πρώτες προτάσεις  προς συζήτηση στο μέλλον στο δημοτικό συμβούλιο. Μια πρώτη πρόταση είναι η δημιουργία μιας διαδρομής στο πάρκο Πυρσινέλλα με προτομές των ευεργετών (συγκέντρωση όσων υπάρχουν σκόρπιες στην πόλη και φιλοτέχνηση νέων, αν απαιτηθεί). Πρότεινε ακόμη τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων με τα τιμαλφή του Ζωγράφειου Κληροδοτήματος, που σήμερα φυλάσσονται σε τραπεζική θυρίδα –το πιο χαρακτηριστικό κινητό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου είναι το καραβάκι με τα διαμάντια.

Η παρουσίαση της κ. Γιώτη, όπως και η δουλειά της, επικροτήθηκε από όλες τις παρατάξεις, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να της δίνει συγχαρητήρια λόγω και των αντικειμενικών δυσκολιών (π.χ. έλλειψη προσωπικού) και να δηλώνει ότι «είναι τιμή μου που είναι συνεργάτιδά μου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back