ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «μάχη» των δημόσιων μουσείων

Εικόνα του άρθρου Η «μάχη» των δημόσιων μουσείων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2023, 20:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Τα  πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας που αναμένεται να αποκοπούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (όπως το Μουσείο της Ακρόπολης).

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και η υπουργός Λίνα Μενδώνη έχουν βρεθεί απέναντι στις αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων όπως και άλλα σωματεία έχουν κάνει ξεκάθαρα λόγο για μετατροπή των πέντε αυτών μουσείων σε «κυβερνητικά υποχείρια» (σ.σ. διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια»)

«Τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία δεν χρειάζονται ‘ημέτερους’ που θα τα απομυζούν. Χρειάζονται τόνωση του δημόσιου χαρακτήρα, πραγματική ενίσχυσή τους με οικονομικούς πόρους και μόνιμο προσωπικό, για να επεκτείνουν το επιστημονικό, μορφωτικό, παιδευτικό και ψυχαγωγικό έργο και να το προσφέρουν ισότιμα σε όλους τους πολίτες. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους ‘εκλεκτούς’ της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα δημόσια μουσεία ανήκουν σε όλους μας» αναφέρεται και σε ψήφισμα μέσω avaaz.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει να επικαλείται τα περί διευκόλυνσης της «εξωστρέφειας» και της «καλύτερης λειτουργίας» των μουσείων. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (μόνο από τη ΝΔ) επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πριν από δύο ημέρες.


Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη είχε συναντήσεις σήμερα με τους εργαζόμενους του Βυζαντινού και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων με κύριο θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού «που ευτελίζει τον πολιτιστικό πλούτο και τα μουσεία της χώρας». Η κα Τζούφη επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή της τα «κατηγορώ» (και) εξωκοινοβουλευτικών φορέων κατά της κυβέρνησης και της υπουργού Πολιτισμού «για συστηματική έλλειψη διαλόγου και διαβούλευσης, σκόπιμη υποστελέχωση ώστε να δικαιολογηθεί η διαχείριση των μουσείων από ιδιώτες, όπως και για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων». Αναφερόμενη στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους στα δύο κρατικά μουσεία της πόλης, η βουλευτής επισημαίνει ότι υπογραμμίστηκε το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού για τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων, όπως και η διαφωνία των εργαζόμενων με την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το διοικητικό μοντέλο των πέντε μεγάλων μουσείων.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αποδυναμώσει τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως και κάθε πολιτιστική δραστηριότητα, αδιαφορώντας για την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις επιπτώσεις στην οικονομία των περιοχών που εδρεύουν χώροι πολιτισμού» αναφέρει η κα Τζούφη. Καταθέτει δε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για κατάργηση όλων των διατάξεων που υπονομεύουν τα πολιτιστικά αγαθά και αμφισβητούν το δημόσιο χαρακτήρα τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back