dodoni back
ΤΥΠΟΣ TV

Η μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2021, 23:57
ΤΥΠΟΣ TV


Περισσότερες  από ένα εκατομμύριο διευθύνσεις URL, καθεμία από τις οποίες μπορεί να περιέχει πολλές εικόνες ή/και βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του Διεθνούς οργανισμού Διεθνούς οργανισμού INHOPE το 2020 κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου λειτουργούν 47 γραμμές καταγγελιών ανά τον κόσμο, ανάμεσα τους και η SafeLine.gr,μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. 

76% των θυμάτων που εμφανίζονται στο υλικό που κρίθηκε ως παράνομο, ήταν ηλικίας μεταξύ 3 και 13 ετών και ηλικίας 14 έως 17 ετών ήταν το 22% των θυμάτων. Τα κορίτσια είναι εκείνα που σύμφωνα με τα στοιχεία διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο: το 93% των θυμάτων το 2020 ήταν κορίτσια, ενώ ήταν 91% το 2019.

Σε επίπεδο χώρας, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της SafeLine.gr, o αριθμός των καταγγελιών  για υλικό παιδικής κακοποίησης το 2020, παρουσιάζεται ελαφρά αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2019 αγγίζοντας το 47%. 

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία  χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς τα δεδομένα κυρίως μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία

Καθοριστικής σημασίας είναι το επίτευγμα των 47 ανοικτών  γραμμών καταγγελίας του δικτύου INHOPE για το 2020 που κατάφεραν να αφαιρέσουν  το παράνομο καταγγελθέν υλικό παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο κατά 50% ταχύτερα σε σχέση με το 2019.

 Το 74% του περιεχομένου παγκοσμίως αφαιρέθηκε εντός 3 ημερών το 2020 σε σύγκριση με το 50% το 2019, γεγονός που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση της διάδοσης του παράνομου υλικού και στον αριθμό των ατόμων που εν τέλει θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Αυτό το επίτευγμα οφείλεται σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Δ/ντη του INHOPE Denton Howard τόσο στην τεχνολογία όσο και στους ανθρώπους, αναλυτές παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, που στελεχώνουν τις ανοικτές γραμμές καταγγελίας. Η ασφαλή πλατφόρμα του INHOPE (ICCAM),η οποία χρησιμοποιείται από τις ανοιχτές γραμμές – μέλη για την ταξινόμηση, τη συλλογή και την ανταλλαγή αναφορών του CSAM με το δίκτυο και την Interpol, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε συνδυασμό με τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού των ανοικτών γραμμών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3