ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Εμπιστευτικά email»: Όταν ο φόβος φυλάει τα έρμα…

Εικόνα του άρθρου «Εμπιστευτικά email»: Όταν ο φόβος φυλάει τα έρμα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2024, 13:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέχρι περίπου πριν από 1,5 μήνα, το «Ασημακοπούλου-gate» ήταν εν τη γενέσει του και φαινομενικά διαχειρίσιμο.

Τότε, η υφυπουργός Οικογένειας και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, έστελνε τα δελτία Τύπου της χωρίς κάποια ορατή «σύμβαση χρήστη» για προσωπικά δεδομένα, πέραν όσων εξασφαλίζει ο πάροχος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Στο μεσοδιάστημα, η υπόθεση της διαρροής στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας πήρε μεγάλες διαστάσεις και «έκοψε» την κα Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Από σήμερα, τα mail της κας Κεφάλα έχουν ορατό «disclaimer», μια δήλωση δηλαδή που βεβαιώνει τον παραλήπτη για την εμπιστευτικότητα των στοιχείων του. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι απαγορεύεται η κοινοποίηση μέρος του μηνύματος σε τρίτους «χωρίς γραπτή συγκατάθεση του αποστολέα» και για να είναι και σίγουροι οι παραλήπτες-τριες, αναφέρει ότι «η Κεφάλα Μαρία-Αλεξάνδρα θέτει την ασφάλεια του παραλήπτη σε υψηλή προτεραιότητα».

Η κίνηση της κας Κεφάλα είναι σωστή και πολιτικά συνετή.

Θα ήταν σωστότερη αν η λίστα των παραληπτών ήταν σε απόκρυψη, ένα όχι ιδιαίτερα σοβαρό λάθος που κάνει η πλειοψηφία αποστολέων μαζικών μηνυμάτων, ακόμα και γραφεία Τύπου φορέων κ.λπ.

Επίσης, θα ήταν ακόμα πιο συνετότερη αν η κα Κεφάλα, στην προεκλογική της εκστρατεία, δεν έστελνε προωθητικά SMS σε αριθμούς τηλεφώνων χρηστών που δεν είχαν συγκατατεθεί για κάτι τέτοιο.

Δεν ήταν η μόνη υποψήφια που το έκανε αυτό, φυσικά…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back