Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση τιμών νερού;

Εικόνα του άρθρου Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση τιμών νερού;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2022, 10:19
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας, της ΔΕΥΑΙ συμπεριλαμβανομένης, αντιμετωπίζουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, στο οποίο δεν δίνεται άμεση λύση: η ενεργειακή ακρίβεια, συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων από το προπερασμένο καλοκαίρι, που μεγεθύνθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι απειλή για επιχειρήσεις και πολίτες.

Χτες Πέμπτη 1/12, η Ένωση των ΔΕΥΑ σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, έκρουσε ξανά τον κώδωνα, ενόψει και της 32ης τακτικής συνέλευσης που ξεκινάει σήμερα, στην Αθήνα.

Μιλώντας στην ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο αντιπρόεδρος, δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, τόνισαν μεταξύ άλλων ότι:

  • Τον Αύγουστο του 2021, το κόστος αυξήθηκε κατά 20%
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021, το κόστος αυξήθηκε κατά 40%

Σήμερα, δεν είναι διαχειρίσιμο και όπως είπαν, οι επιδοτήσεις από το κράτος δεν είναι επαρκείς.

Μάλιστα, ο κ. Καλογιάννης κατήγγειλε το εξής: «Όταν ζητήσαμε βοήθεια από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης μας είπε: ‘Αυξήστε την τιμή του νερού’».

Μπορεί ο κ. Σκυλακάκης να είναι κυρίως γνωστός για κυνικές και άστοχες δηλώσεις, ωστόσο το κόστος νερού για τους πολίτες είναι ήδη ακριβό σε αρκετές πόλεις, μια από αυτές και τα Γιάννενα. Η δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει ακόμα να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μειώσεις, αλλά γνωρίζει καλά το πρόβλημα των επαπειλούμενων αυξήσεων.

Μια προσπάθεια προς την ανάσχεση του κόστους των ΔΕΥΑ, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα στον δημοτικό προϋπολογισμό, καθώς τα αντλιοστάσια είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, είναι οι ενεργειακές κοινότητες. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ξεκινήσει πολύ αργά δύο προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε επίσης ότι «είναι ανάγκη να αυξηθεί η επιδότηση στη μεγαβατώρα. Έφτασε τα 130 ευρώ αλλά το ποσό αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να ανέβει στα 250 ευρώ».

Επίσης, τα μέλη της διοίκησης των ΕΔΕΥΑ τόνισαν ότι «η Πολιτεία όχι μόνο μας αγνοεί αλλά απουσιάζει και από τον διάλογο» και ότι τελικά, «το ενεργειακό κόστος είναι πέρα από κάθε αντοχή και η βοήθεια από το κράτος ελάχιστη».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back