Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρακτικές… Σάββατο»

Εικόνα του άρθρου «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρακτικές… Σάββατο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2021, 17:01
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ο σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής με ανακοίνωσή του, σχολιάζει τη δια ζώσης επανέναρξη των κλινικών, αμφισβητώντας ότι τα μέτρα που τη συνοδεύουν, εξασφαλίζουν την υγειονομική ασφάλεια.

Καταρχάς, αναφέρει ότι η κυβέρνηση ξεκινάει πάλι τις κλινικές από τις 15 Μαΐου που όμως, είναι… Σάββατο.

«Η επιλογή του Σαββάτου ως ημερομηνία επανεκκίνησης θα είχε μια δόση χιούμορ, αν δεν αποδείκνυε περίτρανα αυτό που τονίζουμε καιρό τώρα: η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο-με το ελάχιστο να είναι ένα ανοιχτό Google Calendar καθώς γράφεται η ανακοίνωση, τόσο αδιανόητα ψηλά είναι ο πήχης-για τη μόρφωσή μας, για την εκπαιδευτική διαδικασία, για τα προβλήματα των φοιτητών» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Εξετάσεις με self test στα πανεπιστήμια

Για τα self tests, ο σύλλογος αναφέρει ότι έχει ζητήσει ήδη τακτικό έλεγχο με ευθύνη του πανεπιστημίου και ΕΟΔΥ, «αίτημα που μερικώς ικανοποιήθηκε για τους 6οετείις μετά από μήνες συντονισμένων παρεμβάσεων του συλλόγου μας».

Για τους εμβολιασμούς, παρότι υπάρχει η εξαγγελία για ένταξη των φοιτητών Ιατρικής, οι φοιτητές αναφέρουν ότι υπάρχει «σιγή ιχθύος» και ότι «δεν έχουν βρεθεί 1.000 εμβόλια πανελλαδικά για να μπούμε με ασφάλεια στις κλινικές μας».

Ζητάνε για πολλοστή φορά να προγραμματιστεί εμβολιασμός, λέγοντας ότι «δεν νοείται να ξεκινήσουμε την κλινική μας εκπαίδευση χωρίς τον προγραμματισμό του εμβολιασμού μας».

Επίσης, διερωτώνται, με ποιο ποιο επιστημονικό/εκπαιδευτικό κριτήριο έγινε ο διαχωρισμός μεταξύ 5ου και 4ου έτους (από το 5ο έτος και μετά επανεκκινούν δια ζώσης δραστηριότητες).

«Είναι νορμάλ να χάνει ένας 4οετής Καρδιολογία, Πνευμονολογία και μια σειρά βασικές κλινικές που υπάρχουν μια μόνο φορά στο πρόγραμμα σπουδών; Βέβαια στην τελική για την κυβέρνηση είναι λογικό να μαθαίνουμε κλινική εξέταση από το YouTube» τονίζουν.

Τέλος, κάνει τη λογική σύγκριση, με τα κολέγια όπου ξεκινούν εργαστηριακές εξετάσεις και αναπληρώσεις, με τα πανεπσιτήμια. «Αγνοώντας τους συμφοιτητές μας που δεν έχουν αγγίξει ούτε μία φορά μικροσκόπιο, που διάβασαν Ανατομία χωρίς να έχουν δει μια φορά από κοντά ένα οστό, μια φλέβα. Φυσικά, καθόλου τυχαίος δεν είναι ο διαχωρισμός αυτός. Όπου ρέει το χρήμα ενεργοποιούνται και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης. Για τους υπόλοιπους, ατομική ευθύνη και άπειρες ώρες πίσω από μία οθόνη για να σπουδάσουμε» καταλήγει ο σύλλογος.

Ζητάει να ξεκινήσουν άμεσα κλινικές ασκήσεις για 4ο και 5ο έτος, να εμβολιαστούν οι φοιτητές με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, καθώς και ομογενείς και Κύπριοι φοιτητές που δεν έχουν ΑΜΚΑ, κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back