Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η «Κρύπτη» του Λάμπρου Γιώτη

Εικόνα του άρθρου Η «Κρύπτη» του Λάμπρου Γιώτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2018, 22:02
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στην «κρύπτη» αυτή, ένας ιδιαίτερος μικρόκοσμος βρίσκει τη θέση του, ένας μικρόκοσμος με αντικείμενα ελλήνων δημιουργών. Αντικείμενα που έγιναν στο χέρι και που το καθένα περιμένει να αποκτήσει τη δική του διαδρομή: από τον ιδιαίτερο Αϊνστάιν και το σπιτάκι ρεσό μέχρι τις βαρκούλες των παιδικών μας χρόνων και τα ρόδια που μοιάζουν τόσο αληθινά.

Τα ράφια της «Κρύπτης» στην οδό Ανεξαρτησίας 69 είναι γεμάτα με αντικείμενα, φτιαγμένα κυρίως από πηλό, που υπογραμμίζουν τη σημασία της δημιουργίας. Κεραμίστες από όλη τη χώρα –από τη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο μέχρι τη Νάξο και την Κρήτη- έχουν εμπιστευτεί τα έργα τους στον Λάμπρο Γιώτη (τα διαθέτουν αποκλειστικά στην «Κρύπτη» για το νομό Ιωαννίνων).

Τον καθένα από τους 20 δημιουργούς, έργα των οποίων φιλοξενεί στο μικρό αυτό μαγαζί, ο Λάμπρος Γιώτης τους γνωρίζει προσωπικά. Όταν αποφάσισε να ανοίξει την «Κρύπτη», επισκέφθηκε το εργαστήρι του καθενός, είδε τη δουλειά τους και επέλεξε τα αντικείμενα ένα προς ένα. Έναν χρόνο μετά, γνωρίζει την τέχνη του κάθε δημιουργού, τις εμπνεύσεις τους, την ιδιαιτερότητά τους.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ο Λάμπρος Γιώτης εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός –ένα επάγγελμα που επλήγη πολύ από την οικονομική κρίση. Η απόφασή του να ασχοληθεί με κάτι άλλο, δεν άργησε να έρθει.

Η «Κρύπτη» δεν προέκυψε έτσι μια μέρα. Καταρχάς, έναν τέτοιο χώρο τον ήθελε έτσι κι αλλιώς. «Πάντα μου άρεσε το πώς ο άνθρωπος δημιουργεί πραγματάκια με χώμα και νερό. Είναι επίσης ωραίο που το κάθε αντικείμενο δεν μπορεί να είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Δεν υπάρχει καλούπι» αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων». Πριν κάνει το μεγάλο βήμα, πήγε στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, όπου έκανε μαθήματα κεραμικής. «Για να έχω μια εικόνα τι είναι ο πηλός και πώς δουλεύεται» όπως μας λέει.

Πέρσι τον Μάρτιο, η «Κρύπτη» άνοιξε τις πόρτες της. Ένα μαγαζάκι σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, με μικρούς θησαυρούς, με τον Λάμπρο Γιώτη πανέτοιμο να αφηγηθεί την ιστορία δημιουργίας του κάθε αντικειμένου…



ΣΧΟΛΙΑ
Βατόπουλος κώστας
Διαβάζοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνέντευξη του φίλου μου και επιχειρηματία Λάμπρου Γιώτη, αναφορικώς με τις χειροποίητες και αριστοτεχνικές κεραμικές δημιουργίες που μπορεί κανείς να "συναντήσει " στην "Κρύπτη" του, αναλογίζομαι από τη μία το εφήμερο και επιφανειακό πρόσωπο της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας, αλλά από την άλλη, την "ευαισθησία" και το την καλλιέπεια νέων επιστημόνων που με προσωπικό μόχθο και αδιάκοπη προσπάθεια, προβαίνουν σε αντίστοιχα επαγγελματικά εγχειρήματα. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα την "Κρύπτη" και επικροτώ τέτοιες προσπάθειες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back