Ποια σχέση μπορεί να έχει ένας πολύ μικρός δρόμος στην Ανατολή Ιωαννίνων με μια γυναίκα που έζησε στην Αθήνα, αλλά και τον Κριμαϊκό πόλεμο;
Ο δρόμος καταρχάς, είναι η οδός Τερέζας Μακρή στην Ανατολή, ένα στενό παράλληλο με τον κεντρικό δρόμο, την Παπαναστασίου.
Η Τερέζα Μακρή γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου 1797. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του Προκόπιου Μακρή, του προξένου της Αγγλίας στην Αθήνα.
Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:
Η οικογένεια ζούσε στου Ψυρρή και ήταν μια από τις πιο επιφανείς της Αθήνας, εκείνη την εποχή.
Εκεί λοιπόν, στο σπίτι στου Ψυρρή, στην οδό Αγίας Θέκλας 14 (που δεν υπάρχει πια), την 14χρονη Τερέζα γνώρισε ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον ή απλά, Λόρδος Βύρων.
Ο 6ος Βαρώνος Μπάιρον, το 1809 είχε κατέβει στην Αθήνα, μετά το πρώτο του ταξίδι στα Ιωάννινα, από όπου περνάει στις αρχές Οκτωβρίου και γνωρίζεται με τον Αλή Πασά.
Τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς, ο Βύρων έχει καταλύσει στο αρχοντικό των Μακρήδων. Η χήρα Μακρή νοίκιαζε ένα δωμάτιο στον άγγλο ευγενή και εκεί, ο Βύρων γνώρισε την Τερέζα, η οποία υπήρξε ο μεγαλύτερος (και πλατωνικός) του έρωτας. Μάλιστα, έγραψε το διάσημο ποίημα του «Η κόρη των Αθηνών» για την Τερέζα, η οποία θεωρούνταν μια από τις πιο όμορφες γυναίκες της Αθήνας. Κάθε στροφή του ποιήματος τελείωνε στο «ζωή μου, σας αγαπώ».
Η Τερέζα τελικά παντρεύτηκε αρκετά αργότερα, το 1829, τον άγγλο αξιωματικό Τζέιμς Μπλακ. Όταν ξεκίνησε ο Κριμαϊκός πόλεμος, το 1854, ο Μπλακ μετατέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετακόμισε μαζί του και η Τερέζα. Μαζί, απέκτησαν 4 παιδιά. Αργότερα, η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα και στο Μεσολόγγι, όπου ο Μπλακ διορίστηκε υποπρόξενος.
Η Μακρή ήταν γλωσσομαθής και οι δραστηριότητές της ήταν ποικίλες. Είχε εκδώσει μάλιστα και ένα λεξικό στην Κέρκυρα, όπου έμενε η οικογένεια κατά την επανάσταση του '21.
Όταν πέθανε ο Μπλακ, η Μακρή περιήλθε σε άσχημη οικονομική θέση και ο Σαρλ Γκουνό, μουσικοσυνθέτης, μελοποίησε την «Κόρη των Αθηνών» και της έστειλε τις εισπράξεις.
Η Τερέζα Μακρή πέθανε στις 21 Οκτωβρίου 1875 στην Αθήνα. Σήμερα, τμήμα της φορεσιάς της, ένα μικρό φέσι με χρυσή φούντα, βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, τοποθετημένο δίπλα σε ένα φορητό γραφείο του Λόρδου Βύρωνα.