Καθώς η βροχή ήταν εξαιρετικά έντονη σε πολλές περιοχές, η έκταση του φαινομένου, που εκτεινόταν σε πολλές χώρες, ήταν εντυπωσιακή. Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν άμεσα από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις ακραίες βροχοπτώσεις.
Οι σοβαρότερες επιπτώσεις στις αστικές περιοχές σημειώθηκαν στην περιοχή των συνόρων Πολωνίας-Τσεχίας και στην Αυστρία. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αρκετοί εξακολουθούν να αγνοούνται αρκετές ημέρες μετά το συμβάν στην Τσεχία. Όλες οι χώρες επλήγησαν από διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία και εργοστάσια καθώς και νοσοκομεία.
Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις βροχοπτώσεις όπως αυτή που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη αυτόν τον μήνα να είναι δύο φορές πιο πιθανές, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, καθώς οι επιστημονικοί συντάκτες της κάλεσαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν για να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η έκθεση του World Weather Attribution, μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων που μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ακραία καιρικά φαινόμενα, διαπίστωσε ότι οι τέσσερις ημέρες βροχοπτώσεων που προκάλεσε η καταιγίδα Boris ήταν οι πιο έντονες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην κεντρική Ευρώπη.
Είπε ότι η κλιματική αλλαγή είχε καταστήσει τέτοιες βροχοπτώσεις τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανές και 7% πιο έντονες.
«Για άλλη μια φορά, αυτές οι πλημμύρες αναδεικνύουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Joyce Kimutai, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι ενώ ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν την καταιγίδα -συμπεριλαμβανομένου του ψυχρού αέρα που κινείται πάνω από τις Άλπεις και του πολύ θερμού αέρα πάνω από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα- ήταν ασυνήθιστος, η κλιματική αλλαγή καθιστά τέτοιες καταιγίδες πιο έντονες και πιο πιθανές.
Σύμφωνα με την έκθεση, μια τέτοια καταιγίδα αναμένεται να εκδηλώνεται κατά μέσο όρο περίπου μία φορά κάθε 100 έως 300 χρόνια στο σημερινό κλίμα με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ωστόσο, αναφέρεται ότι τέτοιες καταιγίδες θα έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 5% περισσότερες βροχές και θα συμβαίνουν περίπου 50% συχνότερα από ό,τι σήμερα, εάν η αύξηση της θερμοκρασίας από τα προβιομηχανικά επίπεδα φθάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που αναμένεται να συμβεί στη δεκαετία του 2050.
Φωτογραφία: World Weather Attribution/People in Need