Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Καλιφόρνιας έβαλε χθες λουκέτο στην SVB Financial Group, θέτοντάς την σε καθεστώς διαχείρισης και θα διαθέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, ώστε να προστατευθούν οι καταθέτες.
Η κρίση στην τράπεζα της Σίλικον Βάλεϊ προκάλεσε αναταράξεις σήμερα στα διεθνή Χρηματιστήρια.
Η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.
Η SVB είναι η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020.
Η διαπραγμάτευση της μετοχής της SVB ανεστάλη νωρίτερα, αφού υποχώρησε έως και 66% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. Νωρίτερα, σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους της, η τράπεζα ανέφερε ότι προχωρά σε μια σειρά συνομιλιών για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Ζήτησε μάλιστα από τους υπαλλήλους της να εργαστούν από το σπίτι «σήμερα και μέχρι νεωτέρας».
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε σε βουλευτές στο Καπιτώλιο ότι είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και οι υπηρεσίες της παρακολουθούν την κατάσταση, λέγοντας ότι προκαλούνται «ανησυχίες» όταν κάποιες τράπεζες αντιμετωπίζουν απώλειες.
Ένα ακόμη οδυνηρό μάθημα
«Οι τραπεζικές χρεοκοπίες της τελευταίας εβδομάδας (SVB και Silvergate) είναι ακόμη ένα οδυνηρό μάθημα για το κόστος της πιστωτικής μανίας που έθρεψε χρόνια κακώς νοούμενης νομισματικής στήριξης. Ο λογαριασμός πάντα έρχεται και πρέπει να πληρωθεί όταν η Fed αποφασίζει να διορθώσει τα λάθη της. Αυτό ήταν το μάθημα του 2008 και αυτό είναι το διαχρονικό μάθημα, που ο ιστορικός της οικονομίας Τσαρλς Κίντλεμπεργκερ, περιγράφει στο ‘Manias, Panics and Crashes’. Είδαμε τα πρώτα δείγματα του πανικού πέρυσι με την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων και και με την κρίση ρευστότητας στα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία», σημειώνει η Wall Street Journal.
Υπάρχει απάντηση;
Ουσιαστικά το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε, όπως επισημαίνει και ο Economist, είναι εάν τα προβλήματα της SVB «είναι απλά μία μεμονωμένη ανωμαλία ή προάγγελος σφοδρών αναταράξεων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εν γένει».
Είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτό με βεβαιότητα. Και τούτο γιατί η SVB δεν είναι παραδοσιακή τράπεζα. Είναι μία τράπεζα πρωτίστως για startups και αυτό την καθιστά ιδιαίτερη περίπτωση. Τους άνοιγε λογαριασμούς όταν οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν έδειχναν ακόμη κανένα ενδιαφέρον να το κάνουν. Τους χορηγούσε δάνεια όταν οι άλλες τράπεζες ήταν άκρως επιφυλακτικές στο να το τολμήσουν. Οσο άνθιζε η Silicon Valley τόσο έβλεπε και εκείνη το ενεργητικό της να ενισχύεται. Και όσο διαρκούσε η εποχή του άφθονου, φθηνού χρήματος, οι πελάτες της έχοντας περίσσειο ρευστό στη διάθεσή τους είχαν περισσότερο ανάγκη να αποθηκεύσουν χρήμα παρά να δανειστούν.
Οι καταθέσεις της έτσι υπερτετραπλασιάστηκαν από τα 44 δισ. το 2017 στα 189 δισ. δολάρια στα τέλη του 2021, ενώ το χαρτοφυλάκιο των δανείων της το ίδιο διάστημα αυξήθηκε σε πολύ μικρότερο βαθμό από τα 23 στα 66 δισ. δολάρια. Στα τέλη του 2021 η SVB είχε πραγματοποιήσει επενδύσεις 128 δισ. δολαρίων – κυρίως σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και ομόλογα συνδεόμενα με υποθήκες.
Όταν ο κόσμος άλλαξε και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, η εποχή του φθηνού δανεισμού τελείωσε και η ίδια έχασε το στοίχημα. Αυτό είναι κάτι που απασχολεί συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικά τις μικρότερου μεγέθους τράπεζες. Μένει λοιπόν να φανεί εάν η SVB ήταν μόνο η αρχή…
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική