Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Η ιστορία της εργασίας» σε ένα διεθνές συνέδριο

Εικόνα του άρθρου «Η ιστορία της εργασίας» σε ένα διεθνές συνέδριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2017, 11:57
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Διεθνές συνέδριο οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας με θέμα «Ιστορία της εργασίας: παραγωγή, αγορές, σχέσεις, πολιτικές (τέλος Μεσαίωνα-αρχές 21ου αι.)» διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας από 24-27 Μαΐου, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» της πανεπιστημιούπολης.

Το συνέδριο εστιάζει στις ποικίλες και ιστορικά μεταβαλλόμενες μορφές που έλαβε η εργασία σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και διαφορετικά κρατικά πλαίσια από το τέλος του Μεσαίωνα έως σήμερα. Επιπλέον, οι προσλήψεις και ανασημασιοδοτήσεις της εργασίας στα διάφορα συστήματα πολιτικής οικονομίας περιλαμβάνονται στις θεματικές του συνεδρίου.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται δύο κύριες διαλέξεις διακεκριμένων καθηγητών.  Ο καθηγητής Marcel van der Linden του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ θα δώσει διάλεξη με θέμα «Labour History Goes Global», την Τετάρτη 24 Μαΐου, στις 19:00, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Leiden θα κάνει ομιλία με θέμα «Workers, Class and Revolutions in Twentieth-Century Iran», την Παρασκευή 26 Μαΐου, στις 11:30.

Γενικότερα, οι εισηγήσεις καλύπτουν θεματικά την εργασία στον αγροτικό χώρο και στα τσιφλίκια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την εργασία στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία (από τα εργοστάσια των πρώην σοσιαλιστικών χωρών έως τις ιταλικές και ελληνικές βιομηχανίες), στο εμπόριο, την εργασία στη θάλασσα, την οικιακή και υπηρετική εργασία (στην νεότερη και σύγχρονη Ευρώπη), την εργασία στον δημόσιο τομέα, την εργασία στον άτυπο τομέα της οικονομίας.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με μία στρογγυλή τράπεζα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών, οικονομολόγων και κοινωνιολόγων, με θέμα «Transformations of labour and social sciences», το Σάββατο 27 Μαΐου, στις 18:00. Στις εργασίες του συνεδρίου, θα συμμετέχουν 130 ερευνητές από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α.,  την Τουρκία, το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τον Καναδά, την Αργεντινή, την Ινδία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back