ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ιστορία μιας σχολικής φιλίας που δεν κατέληξε καλά

Εικόνα του άρθρου Η ιστορία μιας σχολικής φιλίας που δεν κατέληξε καλά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2018, 13:38
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To 1945,τέτοια μέρα, είδε το φως της ημέρας ο Τζον Φόγκερτι. Ήδη, ο αδερφός του Τομ ήταν in business από διετίας. Σε καμιά 20ριά χρόνια από τότε, ο Τζον έμελλε να γίνει μια από τις εμβληματικότερες φωνές, ενός από τα εμβληματικότερα γκρουπ του ροκ εν ρολ: των Creedence Clearwater Revival.

Οι Φόγκερτις δεν ήταν ακριβώς το πρότυπο των αγαπημένων αδερφών, τουλάχιστον στα όρια της μπάντας. Παρότι ο Τζον ήταν φανερά η πηγή της έμπνευσης, ο Τομ ήταν παλιότερος στα μουσικά πράγματα και οι υπόλοιποι δύο της μπάντας, ο Στου Κουκ και ο Νταγκ Κλίφορντ, ήταν επίσης ισχυρές φυσιογνωμίες.

Το όνομά τους ήταν επίσης… μνημείο: το Creedence, προέρχεται από ένα φίλο του Τομ, που τον έλεγαν… Credence. Το Clearwater από μια τηλεοπτική διαφήμιση. Το Revival, από την ανανεωμένη πίστη των μελών στην μπάντα.

Αυτή η πίστη πάντως, κράτησε μόλις πέντε χρόνια. Μέσα σε αυτά όμως, οι CCR έγραψαν ό,τι δεν έχουν γράψει άλλοι σε 50: Από το Susie Q που έπαιζε από κλαμπ μέχρι πλυντήρια αυτοκινήτων, μέχρι τις διασκευές στα I put a spell on you και Heard it through the grapevine και από τα δύο καλύτερα κομμάτια τους, το Born on the Bayou και το Fortunate son μέχρι το σημαδιακό Bad Moon Rising. Μέσα στο 1969 η μπάντα έβγαλε τρία άλμπουμ:

 Στην αρχή, έφυγε ο Τομ, «σπασμένος» με τον αδερφό του και τους κολλητούς του. Μετά, η αποτυχία του τελευταίου άλμπουμ τους έφερε γκρίνιες και μηνύσεις κατά του μάνατζερ. Πιο μετά ακόμα, ο Τζον σταμάτησε να μιλάει με τους άλλους δύο.

Ξανάπαιξαν όλοι μαζί, μόνο μια φορά: στο γάμο του Τομ. Όταν αυτός πέθανε, το 1990, αρνήθηκαν την πρόταση της γυναίκας του να παίξουν μαζί ξανά στην κηδεία του.

Σήμερα, ο Φόγκερτι είναι 73 χρονών πλέον και λέει ότι πιθανώς να ξανάπαιζε μαζί με τους Κλίφορντ και Κουκ, αν άλλαζαν στάση. Αυτοί από την πλευρά τους, λένε ότι «όλο αυτό θα είχε νόημα 20, 25 χρόνια πριν, όχι τώρα» και δεν έχουν άδικο…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back