Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H δραματική προειδοποίηση της Ιατρικής Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου H δραματική προειδοποίηση της Ιατρικής Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2021, 00:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις σημαντικές επιπτώσεις στο διδακτικό, εργαστηριακό και κλινικό έργο λόγω της πανδημίας και του τρόπου διαχείρισής της στην περιοχή. 

Με ανακοίνωσή της, εκφράζει πολύ σοβαρούς προβληματισμούς για το μέλλον της ίδιας της Ιατρικής Σχολής αλλά και για τη θεραπεία των ασθενών με ή χωρίς COVID-19. To διοικητικό συμβούλιο του Τμήματος Ιατρικής εκτιμά ότι η μόνη διέξοδος είναι η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με COVID-19 στην Ήπειρο, που θα περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός μικρότερου νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής σε νοσοκομείο αποκλειστικά COVID-19, κατά το πρότυπο ανάπτυξης τέτοιων δομών στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εδώ και 13 μήνες η πανδημία έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής. Επιπτώσεις που θα συνεχιστούν, καθώς «η εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας δεν δείχνει σημεία ύφεσης, αντίθετα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιδείνωσης της συνολικής κατάστασης». 

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που παρέχει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, αποτελεί το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης των φοιτητών. Είναι όμως παράλληλα το νοσοκομείο που «σηκώνει» κυρίως το βάρος της νοσοκομειακής αντιμετώπισης των ασθενών με COVID-19. «Έχει αναπτύξει ήδη αναπτύξει 18 κλίνες ΜΕΘ COVID-19, οι δύο από αυτές νεογνών, σε σύνολο 25 κλινών που έχουν αναπτυχθεί στην συνολική περιφέρεια Ηπείρου, καλύπτοντας έτσι την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση σε ΜΕΘ. Είναι επίσης το μοναδικό Νοσοκομείο που παραχωρεί τον χώρο και την υλικοτεχνική υποδομή για άλλες 6 κλίνες ΜΕΘ COVID-19» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το διοικητικό συμβούλιο του Τμήματος Ιατρικής, εκτιμά πως από όλη αυτή την κατάσταση διαφαίνεται ότι το εκπαιδευτικό έργο θα είναι αδύνατον να συνεχιστεί και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών θα σταματήσει, «ενώ δεν θα είναι δυνατή η θεραπευτική αντιμετώπιση όλων των ασθενών COVID-19, καθώς δεν θα επαρκούν ούτε οι δομές -παρά τις προσθήκες νέων κλινών- ούτε το προσωπικό» όπως προστίθεται.

Για την αποφυγή της αναστολής του εκπαιδευτικού αλλά και του εξειδικευμένου κλινικού έργου (ογκολογικές, νευροχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές κ.λπ. υπηρεσίες), το Τμήμα Ιατρικής προτείνει νέο σχέδιο οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με COVID-19 και τη μετατροπή ενός μικρότερου νοσοκομείου σε νοσοκομείο COVID-19.

Μάλιστα, αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου με τη συμμετοχή του Τμήματος Ιατρικής, ενός σχεδίου το οποίο θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που η πανδημία εξακολουθήσει να πλήττει τη χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας τον επόμενο μήνα.

Το Τμήμα Ιατρικής επισημαίνει και την ανάγκη του άμεσου εμβολιασμού των φοιτητών και όσων από το προσωπικό του Τμήματος παραμένει ανεμβολίαστο.

«Στην τωρινή περίοδο της πανδημίας η μακροχρόνια υφιστάμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποκτά πλέον τραγικές διαστάσεις με αποτέλεσμα, παρά την εξαντλητική προσφορά του προσωπικού του Τμήματος, διδακτικού και λοιπού, να διακυβεύεται η ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης των φοιτητών μας και να υποβαθμίζεται το επίπεδο παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας» τονίζεται.

Το διοικητικό συμβούλιο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκαθαρίζει ότι «αρνείται να απαξιώσει την εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών και να στερήσει την προσφορά εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών και ζητά από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της».

Πέραν της αναπροσαρμογής της οργάνωσης της παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με COVID-19, ζητά την άμεση ενίσχυση του Τμήματος με μόνιμο διδακτικό προσωπικό, με διοικητικό και λοιπό προσωπικό, όπως και οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back