dodoni back
ΘΕΑΤΡΟ

«Η γη των γεωσκωλήκων» στην αρχαία Δωδώνη

Εικόνα του άρθρου «Η γη των γεωσκωλήκων» στην αρχαία Δωδώνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2019, 17:15
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μία από τις επίσημες προσκεκλημένες του Θερινού Μαντείου, του εργαστηρίου καλλιτεχνικής έρευνας για το αρχαίο δράμα, που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, είναι η διεθνώς διακεκριμένη δημιουργός και ερμηνεύτρια του θεάτρου, Κιάρα Γκουίντι. Η Γκουίντι θεωρείται πρωτοπόρος στο θέατρο για παιδιά.

Κατά την παραμονή της στα Γιάννενα, η Ιταλίδα Κιάρα Γκουίντι δεν θα διευθύνει μόνο ένα οκταήμερο σεμινάριο στο πλαίσιο του Θερινού Μαντείου, αλλά θα παρουσιάσει και την παράσταση «Η γη των γεωσκωλήκων», μια τραγωδία για παιδιά βασισμένης το έργο «Άλκηστις» του Ευριπίδη. Η παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά από 7 χρονών, θα ανέβει στις 9 και 10 Ιουλίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Λίγα λόγια για το έργο: «Οι γεωσκώληκες, τυφλοί και κωφοί, μέρα με τη μέρα οργώνουν και κοσκινίζουν τη γη. Από το υπέδαφος μεταφέρουν στην επιφάνεια μικρούς λοφίσκους από χώμα, ανασηκώνουν το έδαφος, αλλάζουν το τοπίο και ενταφιάζουν, δίνοντάς τους προστασία, πολλά αρχαία αντικείμενα. Τα σκεπάζουν και τα προστατεύουν, επιτρέποντας σε αυτά που είναι θαμμένα να επιστρέψουν. Για να συναντήσει κανείς τους γεωσκώληκες πρέπει να σκάψει και να χωθεί βαθιά μέσα στη γη γιατί μόνο αν μείνει λίγο καιρό μαζί τους θα μπορέσει να κατανοήσει καλά το μυστικό τους. Ωχ! Πρόκειται για ανέφικτο εγχείρημα επειδή κανείς δεν μπορεί να πάει κάτω από τη γη, να μείνει με τους γεωσκώληκες και να επιβιώσει! Χρειάζεται τότε να κάνει ότι και η Άλκηστις, να γίνει όπως και εκείνη, ακολουθώντας την ιστορία της, έτσι όπως μας την εξιστορεί ο Ευριπίδης. Η Άλκηστις δέχεται να πεθάνει στη θέση του συζύγου Άδμητου, κατεβαίνει στα σπλάχνα της γης και στη συνέχεια επιστρέφει στην επιφάνεια, χάρις στην βοήθεια του Ηρακλή, αφήνοντας τους γεωσκώληκες στην ακούραστη δράση τους: να πηγαίνουν κάτω και να ανεβαίνουν πάνω... σε μια ατέρμονη κίνηση που γεμίζει με ελπίδα και την τραγωδία».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το θέαμα που γεννήθηκε μέσα από ένα εργαστήριο της Chiara Guidi με τη μέθοδο Metodo errante, αποτελεί ένα είδος ανοιχτού διαδραστικού θεάτρου, χρειάζεται δηλαδή τη συμμετοχή των παιδιών για να στηθεί και να ολοκληρωθεί. Τα παιδιά με οδηγό την αφήγηση, τις μορφές της εξιστόρησης, εισέρχονται κυριολεκτικά στο χώρο της δράσης και καθορίζουν την πορεία της υπόθεσης με τις αποφάσεις και τις παρεμβάσεις τους.

Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για πρώτη φορά παγκοσμίως σε ανοιχτό χώρο.

Παραστάσεις:
9 Ιουλίου από 20.00 έως 21.00.
10 Ιουλίου από 10.00 έως 11.00, 18.00 έως 19.00, 20.00 έως 21.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη (κατόπιν κράτησης θέσης στο τηλ. 2651025670)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3