dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η «ευεργετική» πτώση ενός γιγάντιου μετεωρίτη

Εικόνα του άρθρου Η «ευεργετική» πτώση ενός γιγάντιου μετεωρίτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2024, 11:10
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένας τεράστιος μετεωρίτης που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2014 προκάλεσε τσουνάμι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο στη γνωστή ανθρώπινη ιστορία, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Ο διαστημικός βράχος, ο οποίος είχε 200 φορές το μέγεθος εκείνου που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, έπεσε στη Γη όταν ο πλανήτης μας βρισκόταν στα σπάργανα πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

Αλλά, όπως δείχνει νέα έρευνα, η καταστροφή αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν ευεργετική για την πρώιμη εξέλιξη της ζωής, καθώς λειτούργησε ως «γιγαντιαία βόμβα λιπάσματος» για τα βακτήρια και άλλους μονοκύτταρους οργανισμούς που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή, παρέχοντας πρόσβαση στα βασικά θρεπτικά συστατικά φώσφορο και σίδηρο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της πρόσκρουσης αυτού του μετεωρίτη χρησιμοποιώντας στοιχεία από αρχαία πετρώματα σε μια περιοχή της βορειοανατολικής Νότιας Αφρικής που ονομάζεται ζώνη πράσινου λίθου Barberton. Βρήκαν άφθονες ενδείξεις -κυρίως από τη γεωχημική υπογραφή του διατηρημένου οργανικού υλικού, αλλά και από απολιθώματα στρωμάτων θαλάσσιων βακτηρίων- ότι η ζωή επανήλθε δυναμικά.

«Η ζωή όχι μόνο ανέκαμψε γρήγορα μόλις οι συνθήκες επανήλθαν στο φυσιολογικό μέσα σε λίγα χρόνια έως δεκαετίες, αλλά στην πραγματικότητα ευδοκίμησε», δήλωσε η γεωλόγος Νάντζα Ντράμπον του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η Γη ήταν ένα πολύ διαφορετικό μέρος κατά την Παλαιοαρχαική Εποχή όταν συνέβη αυτό, και οι συγκρούσεις μετεωριτών ήταν μεγαλύτερες και συχνότερες.

«Εκείνη την εποχή, η Γη ήταν κάτι σαν υδάτινος κόσμος, με περιορισμένη εμφάνιση ηφαιστείων και ηπειρωτικών πετρωμάτων. Δεν υπήρχε ουσιαστικά αέριο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς και δεν υπήρχαν κύτταρα με πυρήνες», δήλωσε ο γεωλόγος του Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας της μελέτης Andrew Knoll.

Ο μετεωρίτης ήταν ένας τύπος που ονομάζεται ανθρακούχος χονδρίτης, ο οποίος είναι πλούσιος σε άνθρακα και περιέχει επίσης φώσφορο. Η διάμετρός του ήταν περίπου 37-58 χιλιόμετρα, δήλωσε η Ντράμπον, γεγονός που τον καθιστά περίπου 50-200 φορές μεγαλύτερο σε μάζα από τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, εκτός από τους απογόνους τους πουλιά.

Φωτογραφία: Ένα στρώμα βράχου που δείχνει κομμάτια από τον βυθό της θάλασσας ως συντρίμμια από ένα τσουνάμι που ακολούθησε μια τεράστια πρόσκρουση μετεωρίτη στη Γη που χρονολογείται πριν από περίπου 3,26 δισεκατομμύρια χρόνια/Nadja Drabon

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3