ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ευθύνη της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή

Εικόνα του άρθρου Η ευθύνη της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2023, 13:42
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο και ο αντίκτυπός της θα αυξηθεί όσο αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος, δήλωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Για τη μείωση των εκπομπών, ο οργανισμός με έδρα τη Ρώμη σε έκθεσή του ζήτησε τη βελτίωση της παραγωγικότητας ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής, την προσαρμογή των ζωοτροφών και τη βελτίωση της υγείας των ζώων.

Πρότεινε επίσης προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος στις πλούσιες χώρες, αλλά δήλωσε ότι αυτό θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα.

Τα βοοειδή είναι υπεύθυνα για το 62% των εκπομπών που σχετίζονται με την κτηνοτροφία, ακολουθούμενα από τους χοίρους με 14%, τα πουλερικά με 9%, τα βουβάλια με 8% και τα αιγοπρόβατα με 7%.

Εξετάζοντας τα τελικά προϊόντα, η παραγωγή κρέατος ευθύνεται για το 67%, μπροστά από το γάλα με 30% και τα αυγά με 3%.

Οι άμεσες εκπομπές από την κτηνοτροφία, από τα μετεωρίσματα και τα απόβλητα των ζώων, αντιπροσωπεύουν το 60 τοις εκατό του συνόλου, ενώ οι υπόλοιπες προέρχονται από έμμεσες εκπομπές, όπως η παραγωγή φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων για ζωοτροφές, οι μεταφορές και η αποψίλωση των δασών για τη δημιουργία βοσκοτόπων και φάρμες σόγιας.

Η κατανάλωση κρέατος τείνει να αυξάνεται με την οικονομική ανάπτυξη και την αστικοποίηση, ακόμη και αν σε ορισμένες περιπτώσεις συγκρατείται από ανησυχίες σχετικά με το κλίμα, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, δήλωσε ο FAO.

Παρόλα αυτά, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών κατά 21% μεταξύ 2020 και 2050, δήλωσε ο οργανισμός.

Ο FAO δήλωσε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών είναι η αύξηση της παραγωγικότητας σε όλο το μήκος της αλυσίδας, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές για την αύξηση της ποσότητας γάλακτος ανά αγελάδα ή στέλνοντας τα ζώα για σφαγή σε μικρότερη ηλικία.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο εάν αυτό αντικαθίσταται στα γεύματα από μη εποχικά λαχανικά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια ή μεταφέρονται αεροπορικώς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back