Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η επιστροφή του Its Kale Festival

Εικόνα του άρθρου Η επιστροφή του Its Kale Festival
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2018, 19:27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Το Its Kale Festival επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι με τη φιλοδοξία αυτή τη φορά να θέσει πιο γερά τις βάσεις του θεσμού αλλά και της οικοδόμησης μιας πολιτιστικής ταυτότητας, η οποία συνήθως απαιτεί τη δημιουργία παραγωγών εντός του φεστιβαλικού περιβάλλοντος. Κάθε φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, απόλυτα πια συνδεδεμένο με τον τουρισμό σε όλον τον κόσμο, για να έχει τη δική του ταυτότητα, χρειάζεται να λειτουργήσει ως ένα εργαστήριο. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει μια οικονομική άνεση, που στην Ελλάδα του σήμερα δεν υπάρχει. Οπότε, ακόμα και η δυνατότητα δημιουργίας και μίας ακόμα παραγωγής, με μεγάλες αξιώσεις, με την υπογραφή του Its Kale Festival, θα αποτελεί επιτυχία (όταν γίνει). Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών φαίνεται ότι θέλει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προς το παρόν, και φέτος, ακολουθεί το περσινό μοντέλο που ομολογουμένως του «βγήκε». Κι αυτό το καλοκαίρι φέρνει λοιπόν επιλεγμένες παραστάσεις συναυλιακού χαρακτήρα. Η φεστιβαλική του ιδιότητα διασφαλίζεται κυρίως με την έλευση διεθνών παραγωγών, τις οποίες τα Γιάννενα, σε διαφορετική περίπτωση, ίσως να μην ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν. Αν πέρσι λοιπόν ότι οι καλλιτέχνες Γκόραν Μπρέγκοβιτς και Ανν Καρέρ τα μεγάλα «χαρτιά» του Its Kale Festival, φέτος είναι οι Tiger Lillies, το εκκεντρικό αυτό λονδρέζικο τρίο, και η Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Η παρουσίαση του προγράμματος του Its Kale Festival έγινε σήμερα στο Δημαρχείο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Κώστας Γκόγκος. Οι συναυλίες του φεστιβάλ θα δοθούν φέτος όχι μόνο στον χώρο μπροστά από το Βυζαντινό Μουσείο αλλά και στον χώρο που υπάρχει στην κάτω μεριά, μπροστά από το Μουσείο Αργυροτεχνίας.

«Ο πολιτισμός αποτελεί την αναγκαία συνθήκη τόσο για τη συνοχή μιας κοινωνίας όσο και για την ευημερία της. Κατεξοχήν σημείο του πολιτισμού είναι η ομαδικότητα και η συνεργασία. Είναι η ανοικτή σκέψη, η ανοχή στο διαφορετικό, η κατανόηση του ‘άλλου’ και η διεύρυνση των οριζόντων. Και πάνω απ’ όλα, η συμμετοχή» ανέφερε ο δήμαρχος κ. Μπέγκας, ο οποίος στάθηκε και στην αναπτυξιακή διάσταση τόσο του φεστιβάλ όσο και του συνόλου των δράσεων και εκδηλώσεων πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου. Κάλεσε δε τις επιχειρήσεις και τους θεσμούς της περιοχής να στηρίξουν το Φεστιβάλ αυτό.

Στη σημασία της συνεργασίας αναφέρθηκε και ο κ. Σουέρεφ, δεδομένου ότι το φεστιβάλ γίνεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο. «Έργο και αποστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι η προστασία συντήρηση και προβολή των μνημείων της περιοχής μας, και ασφαλώς του Ιτς Καλέ… Με καλή συνεργασία λοιπόν και σεβασμό στους όρους παραχώρησης, είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα» τόνισε.

Για τις λεπτομέρειες του φεστιβάλ μίλησε ο κ. Γκόγκος αφού πρώτα μίλησε για την περσινή εμπειρία, η οποία, όπως είπε, «μας έδειξε ότι είμαστε σε σωστό δρόμο». «Με χαρά είδαμε ότι η προσπάθειά μας βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες, που είχα την δυνατότητα να μοιραστούν κοινές πολιτιστικές εμπειρίες. Γιατί, ίσως, το πλέον σημαντικό είναι αυτό το μοίρασμα εμπειριών πολιτισμού. Γιατί έτσι καταγράφουμε και δημιουργούμε κοινούς κώδικες και κοινή αισθητική αντίληψη, αλλά και πυροδοτούμε συζητήσεις και δημιουργικότητα» επεσήμανε.

Το φεστιβάλ, που βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, θα γίνει από 16 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου συν την καθιερωμένη εδώ και χρόνια συναυλία της αυγουστιάτικη πανσέληνου.

Το πρόγραμμα λοιπόν έχει ως εξής:

16 Ιουνίου: Συναυλία Θανάση Παπακωνσταντίνου-Σωκράτη Μάλαμα (Μουσείο Αργυροτεχνίας)

21 Ιουνίου: Συναυλία Tiger Lillies (Βυζαντινό Μουσείο)

23 Ιουνίου: Συναυλία Barcelona Gipsy balKan Orchestra (Βυζαντινό Μουσείο)

24 Ιουνίου: Συναυλία Κωστή Μαραβέγια (Μουσείο Αργυροτεχνίας)

4 Ιουλίου: Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών (Βυζαντινό Μουσείο)

16 Ιουλίου: Συναυλία Χρήστου Θηβαίου-Μαρίας Παπαγεωργίου (Βυζαντινό Μουσείο)

Και 26 Αυγούστου, με την πανσέληνο, συναυλία του Στ. Σιόλα και της Αργ. Καπαρού μπροστά από το Βυζαντινό Μουσείο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3