ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Ένωση Νηπιαγωγών για το στρατηγικό σχεδιασμό

Εικόνα του άρθρου Η Ένωση Νηπιαγωγών για το στρατηγικό σχεδιασμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2021, 15:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων φαίνεται ότι προκαλεί αντιδράσεις και στα Γιάννενα (εκτός από την Άρτα). Αυτή τη φορά, η Ένωση Νηπιαγωγών με ανακοίνωσή της παίρνει θέση για τη μεταφορά του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (ΑΦΠΠΗ), από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στη Σχολή Επιστημών Αγωγής.

Σημειώνεται ότι πριν από τρία χρόνια, την εποχή του «νόμου Γαβρόγλου», το τμήμα βρέθηκε στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών, η οποία εξελίχθηκε σε «χωνευτήρι» ανομοιογενών τμημάτων (το άλλο τμήμα της σχολής είναι το Ψυχολογίας, που αποσπάστηκε από τη Φιλοσοφική).

Η Ένωση Νηπιαγωγών καταθέτει τις εξής παρατηρήσεις:

Ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία (Ν.4521/2018, 4610/2019 και 4559/2018) τα τμήματα των βρεφονηπιοκόμων (ΑΦΠΠΗ) εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών των αντίστοιχων Πανεπιστημίων και ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανήκουν επίσης στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (ΑΦΠΠΗ Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τμήμα Νηπιαγωγών στο ΕΚΠΑ και στη Θεσσαλονίκη αντιστοίχως στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και στο ΑΠΘ).

Η Ένωση αναφέρει επίσης ότι τα τμήματα «διαφοροποιούνται ως προς τους σκοπούς και στόχους που καλούνται να επιτύχουν, το διαφορετικό φάσμα ηλικιών που απευθύνονται και των ιδιαίτερων αναγκών που ικανοποιούν. Για αυτό και υποστηρίζονται από διαφορετικά Προγράμματα Σπουδών. Ως εκ τούτου οι απόφοιτοι των Τμημάτων Νηπιαγωγών διορίζονται ως εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ οι απόφοιτοι των Τμημάτων ΑΦΠΠΗ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπαγόμενες στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Τέλος, σημειώνουν ότι ενδεχόμενη μεταφορά του τμήματος «πιθανόν να δημιουργήσει εκ νέου σύγχυση ως προς τη διάκριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δύο κλάδων» και τέλος, ότι θεωρούν πως «ένα τέτοιο εγχείρημα μόνο προβλήματα και δυσλειτουργίες θα επιφέρει».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3