Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, καθώς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι νομοθέτες προσπαθούν να εξομαλύνουν ορισμένες βασικές διαφορές και να καταλήξουν σε συμφωνία για κανόνες-ορόσημο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Οι συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, οι οποίες έρχονται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που προκλήθηκαν από την έκρηξη στο προσκήνιο του ChatGPT πέρυσι, αποσκοπούν τελικά στη δημιουργία της βάσης πάνω στην οποία θα εγκριθεί ο πρώτος ολοκληρωμένος νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο, σημειώνει η DW.
Όταν το ChatGPT ξεκίνησε σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022, οι χρήστες εντυπωσιάστηκαν από την ικανότητά του να παράγει σύνθετα έργα όπως ποιήματα, δοκίμια και ομιλίες μέσα σε δευτερόλεπτα.
Οι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης επιμένουν ότι τα οφέλη της θα μπορούσαν να πάνε πολύ παραπέρα, βοηθώντας την ανθρωπότητα με τον μετασχηματισμό, τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση των πάντων, από τις εργασιακές διαδικασίες έως την υγειονομική περίθαλψη.
Οι επικριτές προειδοποιούν για τους άγνωστους κινδύνους που θα μπορούσε να θέσει στην κοινωνία, διαταράσσοντας τα μέσα ενημέρωσης, τα δικαστικά συστήματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες και σπέρνοντας πρωτοφανές χάος.
Οι φορείς της ΕΕ δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι με την τεχνητή νοημοσύνη. Aντίθετα, θέλουν να την αξιοποιήσουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ευρωπαϊκών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που θα ανταγωνιστούν αυτά που αναπτύσσονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ασία. Το μπλοκ των 27 μελών προβλέπει επίσης ρυθμίσεις για την τεχνολογία, ιδίως όσον αφορά την προστασία των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ.
Ποια είναι τα εμπόδια, αναρωτιέται η DW και απαντά: Υπάρχουν δύο βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι νομοθέτες όσον αφορά τον βαθμό ρύθμισης των λεγόμενων «μοντέλων ίδρυσης» και τον ρόλο της εξ αποστάσεως βιομετρικής παρακολούθησης.
Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ζητούν να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση τα βασικά θεμελιώδη μοντέλα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν ποικίλα καθήκοντα -και να λογοδοτούν αντ' αυτού σε λιγότερο δεσμευτικούς κώδικες δεοντολογίας.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η θέση αυτή υποκινείται από την επιθυμία να μην παρεμποδιστεί η ανάπτυξη ευρωπαϊκών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Mistral AI της Γαλλίας και το Aleph Alpha της Γερμανίας.
Το δεύτερο εμπόδιο αφορά την εξ αποστάσεως βιομετρική επιτήρηση. Με άλλα λόγια: αναγνώριση προσώπου και άλλες μορφές αναγνώρισης μέσω δεδομένων από κάμερες σε δημόσιους χώρους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήθελε μια γενική απαγόρευση των συστημάτων απομακρυσμένης βιομετρικής ταυτοποίησης «σε πραγματικό χρόνο», αλλά οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θέλουν να γίνουν εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, άμυνας και στρατιωτικούς σκοπούς.