Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 26-03-2021, 10:18
ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΕΕ με ψήφους 577 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 80 αποχές χτες Πέμπτη, ενέκρινε το ψήφισμα για «ασφαλή και καθαρό τουρισμό, πιστοποιητικό εμβολιασμού και ευρωπαϊκή υγειονομική σφραγίδα για επιχειρήσεις».

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η κρίση του κορονοϊού έχει παραλύσει τον τουριστικό τομέα στην ΕΕ, με 6 από τα 27 εκ. άτομα που απασχολεί ο τομέας να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι τομείς του τουρισμού και των ταξιδιών αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμπεριλάβουν τους εν λόγω τομείς στα σχέδια ανάκαμψής τους και να λάβουν υπόψη τους το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ για τις σχετικές υπηρεσίες.

Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι οι ταξιδιώτες θέλουν «ασφαλή, καθαρό και περισσότερο βιώσιμο τουρισμό» και καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν κοινά κριτήρια για ασφαλή τουρισμό, χωρίς χρονοτριβή. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ευρωπαϊκό πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας για τη διεξαγωγή τεστ προ αναχώρησης, ενώ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η επιβολή καραντίνας μόνο ως ύστατη λύση.

Ακόμα, το ψήφισμα αναφέρει ότι «ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διευκόλυνε τα ταξίδια και θα αποτελούσε εναλλακτική λύση έναντι των μοριακών τεστ και της επιβολής καραντίνας».

Το νέο πιστοποιητικό «θα πρέπει να συνάδει με τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων και θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται μόλις υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μεταδίδουν τον ιό».

Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να θεσπίσει σφραγίδα της ΕΕ για την πιστοποίηση της υγιεινής. Η σφραγίδα θα παραχωρείται όταν τηρούνται ελάχιστα πρότυπα υγιεινής για την πρόληψη και τον έλεγχο του ιού της νόσου COVID-19, συμβάλλοντας επίσης στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στους τομείς του τουρισμού και των ταξιδιών.

Επίσης, το ΕΚ χαιρετίζει την διαδικτυακή πύλη «Re-open EU» και παρακινεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποστέλλουν σαφείς πληροφορίες στην Επιτροπή όταν εφαρμόζουν ή αίρουν περιορισμούς όσον αφορά την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Το ΕΚ υπογραμμίζει επίσης ότι η Επιτροπή οφείλει να «κοιτάξει πέρα από την πανδημία» και να αντικαταστήσει τη στρατηγική του 2010 για τον τουρισμό προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Στο ψήφισμα τέλος καλείται η Επιτροπή να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό οργανισμό για τον Τουρισμό που θα υποστηρίζει τα τουριστικά οικοσυστήματα, θα προωθεί την εικόνα της Ευρώπης και το ευρωπαϊκό «brand», θα παρέχει ενημερωμένα στοιχεία για τον τουριστικό τομέα, θα βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά και τον τουριστικό τομέα να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις.

Η εισηγήτρια Καλούντια Μοντέιρο ντε Αγουιάρ (ΕΛΚ, Πορτογαλία), τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η υγειονομική σφραγίδα έχουν ληφθεί υπόψη, αλλά αυτό που τώρα χρειάζεται είναι ένας σωστός ευρωπαϊκός συντονισμός για να δοκιμαστούν τρόποι που δεν θα επιβάλουν επιπρόσθετα κόστη στους Ευρωπαίους πολίτες. Η ΕΕ χρειάζεται να επιταχύνει επειγόντως τη διανομή των εμβολίων στην Ευρώπη και να θέσει σε ισχύ τα κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα για να στηριχθεί η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση».

(φωτό: Δ. Κατσάνος)

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus