Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η έδρα που δεν ήρθε στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Η έδρα που δεν ήρθε στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2019, 13:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων ήλπιζε ότι θα βγάλει έδρα. Δεν τα κατάφερε. Ήλπιζε ότι το ποσοστό θα ήταν διψήφιο. Δεν τα κατάφερε. Την έδρα την πήρε η Άρτα όπου το κόμμα μπορεί να μην είχε διψήφιο ποσοστό, αλλά είχε το εκλογικό σύστημα με το μέρος του. Στη μόνη Περιφερειακή Ενότητα που πήρε διψήφιο ποσοστό το ΚΙΝΑΛ, ήταν στη Θεσπρωτία, όπως και στις ευρωεκλογές. Η διεδρική Θεσπρωτία ήταν επίσης η μόνη που αύξησε το ποσοστό της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση πάντα με τις ευρωεκλογές.

Βάσει των ίδιων δεδομένων, το ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα δεν τα πήγε τόσο καλά όσο περίμενε. Με ένα εκλογικό τμήμα να υπολείπεται, το ποσοστό του έφτασε στο 9,54% (πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο), όταν στις ευρωεκλογές ήταν 9,44%. Σε σύγκριση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η εκλογική του δύναμη αυξήθηκε πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες (7,36%). Υπήρξαν πάντως κάποιοι Δήμοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων που έδωσαν διψήφιο ποσοστό στο ΚΙΝΑΛ. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είναι από τους Δήμους όπου το ΚΙΝΑΛ έφτασε στο 12,57%. Διψήφιο ποσοστό είχε πάρει το κόμμα όμως τόσο στις ευρωεκλογές  όσο και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο Δήμος Ζίτσας είναι ένας από τους «παραδοσιακούς» Δήμους του ΚΙΝΑΛ. Διψήφιο στις ευρωεκλογές (10,98%), διψήφιο και στις εκλογές της Κυριακής, αν και λίγο χαμηλότερα (10,77%).

Στον Δήμο Ιωαννιτών, το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ έφτασε στο 9,24%, ενώ στις ευρωεκλογές ήταν 9,21%.

Όσον αφορά τους υποψήφιους βουλευτές, ο Κώστας Γάτσιος, πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατάφερε να τερματίσει πρώτος. Αν και υπολείπονται άλλα 13 εκλογικά τμήματα, η διαφορά του από τον δεύτερο Θανάση Μανταλόβα, είναι μεγάλη. Από τις γυναίκες, καλύτερα τα πήγε η Βάνα Μπάρμπα.

Η σταυροδοσία, με την ενσωμάτωση των σταυρών στο 94,7% έχει ως εξής:

Γάτσιος Κωνσταντίνος 2.987

Μανταλόβας Θανάσης 2.596

Ζαρμπαλάς Σωτήρης 2.043

Κασσής Μιχάλης 2.023

Μπάρμπα Βάνα 1.607

Ζήκου Μαργαρίτα 822

Σαραντοπούλου-Πρέντζα Κατερίνα 561

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3