ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Άρτα λέει «όχι» στα πλωτά φωτοβολταϊκά

Εικόνα του άρθρου Η Άρτα λέει «όχι» στα πλωτά φωτοβολταϊκά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2022, 20:58
ΗΠΕΙΡΟΣ

Kατά του σχεδίου της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών (103MW) στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου τάσσεται το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε χτες και σε αυτό συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων.

Για το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η χωροθέτηση του έργου αφορά τρεις Δήμους: Αρταίων, Νικ. Σκουφά και Κεντρικών Τζουμέρκων. «H έκταση εγκατάστασης του έργου είναι της τάξης των 1.200 στρεμμάτων επί συνόλου 18.300  στρεμμάτων, δηλαδή όσο είναι σε έκταση η μισή πόλή της Άρτας περίπου» σημειώνεται.

Βάσει και της υπηρεσιακής εισήγησης, ο Δήμος Αρταίων αμφισβητεί στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή εντοπίζει ελλείψεις.

Καταρχάς, επισημαίνει ότι η λίμνη Πουρναρίου είναι ένας νέος σχετικά υδροβιότοπος που συνεχώς εξελίσσεται. «Μια κατασκευή τέτοιου μεγέθους θα επηρεάσει το φωτισμό, την οξυγόνωση και τη θερμοκρασία και θα μεταβάλλει μηχανικά το έδαφος της ευρύτερης περιοχής» τονίζει υπενθυμίζοντας και τις πρωτοβουλίες για ήπια ανάπτυξη και αξιοποίηση της λίμνης και της παραλίμνιας ζώνης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στέκεται επίσης και σε ό,τι αφορά τον Άραχθο και το πώς ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο θα επηρεάσει.

«Η Άρτα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα μας με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος του Αράχθου και του Σταθμού Μετατροπής του ΚΥΤ Αράχθου στη περιοχή της Γραμμενίτσας χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη. Επιλέγουν την περιοχή μας για δεύτερη φορά να γίνει ο αρωγός του ηλεκτρικού ρεύματος για τη χώρα» επισημαίνεται.

«Είμαστε θετικοί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Η εν λόγω επένδυση μόνο κακό θα επιφέρει στην περιοχή μας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Μια τόσο ευρεία κάλυψη της λίμνης 1.200 στεμμάτων  από φωτοβολταϊκά σώματα δεν πρόκειται να αποτελέσει σε καμία περίπτωση πόλο έλξης για επισκέπτες στην περιοχή, αφού αυτόματα υποβαθμίζεται το υγιές φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα μοναδικό υδροβιότοπο κα αυτό που εμείς θέλουμε είναι η αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου, η υδροδότηση της πόλης της Άρτας, η άρδευση του Κάμπου, ενώ μπαίνουν ζητήματα ασφάλειας του φράγματος και της εκμετάλλευσης του νερού της λίμνης» ανέφερε ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, όπως καταγράφεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ομόφωνη αρνητική  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνοδεύτηκε και από απόφαση για έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα με πρόσκληση για παρουσία των βουλευτών και δημάρχων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back