ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «απουσία» της κεντρικής πλατείας…

Εικόνα του άρθρου Η «απουσία» της κεντρικής πλατείας…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2024, 23:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα ευελπιστούν εδώ και πολλά χρόνια ότι θα αποκτήσουν μια κεντρική πλατεία, με την οποία θα αποκτήσουν ξανά έναν συνεκτικό δεσμό. Μια σύνδεση που διαταράχθηκε από τη λάθος διαχείριση κατά το παρελθόν: Όταν ο δημόσιος αυτός χώρος αντιμετωπίστηκε όχι ως ένας παραδοσιακός τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων και ως ένας κυρίαρχος δημόσιος χώρος αλλά ως τόπος κυκλοφοριακής… αποφόρτισης: είτε με τη διάνοιξη δρόμου στην κάτω πλευρά της είτε με την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ που οδήγησε στον χαρακτηρισμό «πλατεία-ταράτσα».

Αναμφίβολα, τα προβλήματα που υπάρχουν σε υποδομές και σε γειτονιές της πόλης, είναι πολλά. Το έργο της ανάπλασης της πλατείας έχει καταφέρει να προκαλέσει όμως μια έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Είναι ένα έργο που η πόλη το ακούει και το περιμένει από το 2018, όταν και έγινε ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Που αποτέλεσε πεδίο προεκλογικών μαχών (το 2019) και μετεκλογικών ελιγμών (το 2020). Που ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιανουάριο του 2023 και που όλοι και όλοι και όλες βλέπουν ότι δεν προχωρά.

Εδώ και 14 μήνες, λοιπόν, υφίσταται ένα «επίμονο» εργοτάξιο, στο μέσον της πόλης. Και το εργοτάξιο αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να υπάρχει και τους επόμενους μήνες, με το κενό στο αστικό τοπίο να παραμένει.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της ανάδοχης εταιρίας (Τρίπυλος) και του Δήμου Ιωαννιτών, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Οι εργασίες βρίσκονται αρκετά πίσω λόγω και των διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν, όπως η μόνωση.

Και όχι μόνο. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Έργων Κώστας Γκόγκος, οι υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους μελετητές, κλήθηκαν να διαχειριστούν κι άλλα ζητήματα: η στήριξη των μεγάλων φωτιστικών σωμάτων και η νέα κατασκευή πάνω από την είσοδο του υπόγειου πάρκινγκ.

Ο κ. Γκόγκος μπορεί να διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο με γοργά βήματα», αλλά κάποιο χρονοδιάγραμμα δεν έδωσε.

Το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν αρκετά υψηλός: 5,2 εκατ. ευρώ. Ένας προϋπολογισμός που προέκυψε μετά την «επικαιροποίηση της μελέτης» που έκανε η πρώην δημοτική αρχή και από την οποία προέκυψαν πρόσθετες, σημαντικές εργασίες –κυρίως η σύνδεση της πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα.


Διαβάστε εδώ: Κεντρική πλατεία: Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Η ανάδοχος εταιρία ανέλαβε το έργο με κόστος σύμβασης 3,6 εκατ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρντι
Εργοτάξιο η πλατεία και με μια μόνο λωρίδα η κάθοδος στην οδό Δωδώνης! Για μια ανάπλαση της προσφάτως ανακαινισμενης πλατείας. Καθε πόσα χρόνια θα γίνεται αυτή η δουλειά; Η χαρά των εργολάβων..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3