ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η απίστευτη ιστορία μιας πίστας ποδηλάτου

Εικόνα του άρθρου Η απίστευτη ιστορία μιας πίστας ποδηλάτου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2023, 13:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην Κιάφα Ιωαννίνων, σε μια περιοχή με αρκετές νεόδμητες, διώροφες και τριώροφες κατοικίες, η οποία συγκεντρώνει πολλά παιδιά και εφήβους, λόγω του αθλητικού κέντρου και των σχολείων που υπάρχουν, λειτουργούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2020 μια πίστα ποδηλάτου (pump track=μια εκδοχή του skatepark για BMX ποδήλατα).

Aπό τότε, ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να επαναλειτουργήσει την πίστα ποδηλάτου αλλά δεν τα έχει καταφέρει ακόμη. Ένας δημόσιος, κοινόχρηστος χώρος συνεχίζει να παραμένει μη αξιοποιήσιμος.

Η όλη υπόθεση έχει απ’ όλα: καταγγελίες, συλλήψεις, εισαγγελική έρευνα, παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, και γενικότερα ένα μπλέξιμο της δημόσιας διοίκησης.

Όλα ξεκίνησαν το 2017, όταν μια ομάδα μαθητών σχολείου της πόλης κέρδισε έναν διαγωνισμό που έκανε εταιρία αναψυκτικών στο πλαίσιο προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Το δώρο ήταν μια πίστα pump track. Ο Δήμος Ιωαννιτών αποδέχτηκε τη δωρεά και προχώρησε στην παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για την εγκατάσταση της πίστας, μια διαδικασία που έγινε από εξειδικευμένη εταιρία σε συνεργασία με την εταιρία αναψυκτικών.

Το 2018, η πίστα ξεκίνησε να λειτουργεί. Με την πάροδο του χρόνου, υπήρξαν οι ανάλογες φθορές. Τον Ιούλιο του 2020, η δημοτική αρχή, επικαλούμενη τις «έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους της Κιάφας για τη λειτουργία της πίστας» και έναν τραυματισμό ποδηλάτη, αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο της υποδομής αυτής.

Όπως σημειωνόταν σε ανακοίνωση του Δήμου την περίοδο εκείνη, «το έργο δεν είχε παραληφθεί ποτέ και έτσι ήταν αδύνατο να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία για την συντήρηση και πολύ περισσότερο για την πιστοποίηση της πίστας». Ωστόσο, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ανοίξει ξανά η πίστα ποδηλάτου.

Τον Απρίλιο του 2021, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών προχώρησε στην έγκριση της μελέτης για την κατασκευή του έργου, με «λευκή» ψήφο του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Βασίλη Κοσμά, ο οποίος ζήτησε μεταξύ άλλων την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στην πλευρά των σπιτιών και του σχολείου για να μειωθεί ο θόρυβος.

Ακολούθησε ο διαγωνισμός για τη βελτίωση και αναβάθμιση της πίστας ποδηλάτου, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2022 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Δήμου και της αναδόχου εταιρίας, με κόστος 96.000 ευρώ και με προθεσμία περαίωσης του έργου τις 300 μέρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στόχος των παρεμβάσεων είναι όχι μόνο να γίνουν επισκευές στην πίστα ποδηλάτου αλλά και να καταστεί προσβάσιμος ο κοινόχρηστος χώρος των 1.200 τμ. Προβλέπονται δε πεζοδρόμια, ένας χώρος συνάθροισης με κερκίδες και ένας πλακόστρωτος χώρος μικρής πλατείας, φωτισμός κ.λπ.

Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2022, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση, μετά από καταγγελία κατοίκου, με τις εργασίες κατασκευής του έργου να διακόπτονται επί της ουσίας. Και στη συνέχεια, ήρθε και η παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία αντιμετώπισε το έργο ως αθλητική εγκατάσταση και όχι ως χώρο αναψυχής όπως ήταν η άποψη του Δήμου και των υπηρεσιών του.

Σε συνεδρίασή του στις 30 Οκτωβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά από αλληλογραφία μηνών με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, πήρε απόφαση για τη λειτουργία και την αδειοδότηση της πίστας ποδηλάτου ως αθλητικής εγκατάστασης, αναθέτοντας στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να φέρει εις πέρας τις σχετικές διαδικασίες.

Μέχρι σήμερα, έχει εκτελεστεί μόλις το 25% του έργου. Για την ολοκλήρωση του έργου, έχει δοθεί παράταση ολοκλήρωσης μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2024. Εφόσον βέβαια προχωρήσουν παράλληλα και οι διαδικασίες αδειοδότησης της αθλητικής εγκατάστασης.



ΣΧΟΛΙΑ
Americλanos
Εκεί δεν ήταν παλιά τα ζώα; Εκεί είναι ακόμα!
Περαστικά μας
Τα ποδήλατα στην πόλη μας βρίσκονται υπό διωγμό. Το παράδειγμα της Κιάφας που αναφέρετε είναι ένα από τα πολλά, όχι τόσο για τη συμπεριφορά κάποιων αχαρακτήριστων που χρήζουν… ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά για το αειθαλές τέχνασμα της μη παραλαβής από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου. Η γκρίνια, η μισαλλοδοξία και η ρουφιανιά ανήκουν στα αγαπημένα σπορ μιας μερίδας πολιτών, με το επιπλέον πλεονέκτημα της δωρεάν προβολής από την πρόθυμη παρουσιάστρια τηλεοπτικού σταθμού, η οποία –πάντα καλοπροαίρετα– θα διαβιβάσει το πιο άθλια, τα πιο παράλογα, τα πιο χαπακωμένα αιτήματα στην εκάστοτε αρχή/στον περιφερειάρχη (του facebook)/στην αστυνομία (φίλοι της και αυτοί) και φυσικά στους φίλους της που λύνουν όλα τα προβλήματα των δημοτών. Υπήρχε κάποτε μία πίστα στην λεωφόρο Δομπόλης, απέναντι από το κτήμα Τσαλίκη, που τώρα έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν, έχοντας παραδοθεί στη βλάστηση και τη λήθη. Μπορεί να την θυμούνται κάποιοι από τους σαραντάρηδες+ που τότε την είχαν αξιοποιήσει, που είχαν σκάψει το χώμα με τα παιδικά τους χέρια για να φτιάξουν ράμπες και διαδρομές, για να κάνουνε το κέφι τους έτσι όπως τους πρόσταζε το παιδικό τους όνειρο. Η υποτυπώδης πίστα δεν έμεινε σε χρήση για πολλά χρόνια, πολύ πιθανό να υπήρχαν και τότε ενοχλημένοι συμπολίτες που εναντιώνονταν σε τέτοιου είδους «επικίνδυνες» δραστηριότητες». Η ποδηλασία στην πόλη μας έχει την ιστορία της, τους μύθους της, την ανάγκη για την μετακίνηση και την αναψυχή των ανθρώπων που απολαμβάνουν ένα αίσθημα ελευθερίας. Τους τρόπους εξασφάλισης αυτών των παραμέτρων δεν έχουμε βρει ακόμη. Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back