«Τις αποκλίσεις του πώς ζει ο κόσμος είναι καμιά φορά δύσκολο να τις δει κανείς, όταν είναι στο έδαφος» υποστηρίζει ο φωτογράφος Τζόνι Μίλερ. «Η ομορφιά του να μπορείς να πετάς είναι το να δεις τα πράγματα από μια καινούργια προοπτική, να δεις τα πράγματα όπως ακριβώς είναι» λέει για τον κοινωνικό αντίκτυπο της αεροφωτογραφίας.
Ο Μίλερ είναι ο άνθρωπος πίσω από τη σειρά φωτογραφιών «Άνισες Σκηνές», μια εξερεύνηση της ανισότητας εισοδημάτων, μέσω φωτογραφιών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αρχιτεκτονικοί φραγμοί - σχεδιασμένοι ή αυτοσχέδιοι - είναι πλέον καθαρά ορατοί από τον ουρανό, σε πολλές μητροπόλεις του πλανήτη, από την Πόλη του Μεξικού έως τη Μουμπάι της Ινδίας.
Με αυτή τη σειρά φωτογραφιών του, ο Μίλερ μας πάει ένα ταξίδι σ' όλον τον κόσμο για να αποκτήσουμε εμπειρία των σοκαριστικών συνθηκών διαβίωσης που, μερικές φορές, είναι αόρατες όταν κοιτάμε από το επίπεδο του εδάφους.
«Κοιτώντας κάτω, από ύψος πολλών εκατοντάδων μέτρων, αναδύονται απίστευτες σκηνές ανισότητας» εξηγεί. «Ορισμένες συνοικίες έχουν συγκεκριμένα σχεδιαστεί, έχοντας κατά νου τον διαχωρισμό, και ορισμένες έχουν εξελιχθεί, λίγο πολύ, φυσικά. Με το να προσφέρω μια καινούργια προοπτική σε ένα παλιό πρόβλημα, ελπίζω να προκαλέσω διάλογο για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της ανισότητας και στέρησης δικαιωμάτων με έναν εποικοδομητικό και ειρηνικό τρόπο» προσθέτει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ