ΒΟΥΛΗ

H ακρίβεια και η κυβερνητική… ανακρίβεια

Εικόνα του άρθρου H ακρίβεια και η κυβερνητική… ανακρίβεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2024, 11:35
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Η κοινοβουλευτική συζήτηση για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, εξέθεσε καταρχάς το μέγεθος του ζητήματος για την ελληνική κοινωνία, αλλά και την αδυναμία (ή και απροθυμία) της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης υπέπεσαν σε ανακρίβειες.

Εκτός από το «φάουλ» του πρωθυπουργού που ανέγνωσε τιμές φέτας για μικρότερες ποσότητες από κιλό (το οποίο κοστίζει πάνω 11 ευρώ…) για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι το προϊόν είναι φτηνότερο (κάτι που προσπάθησε να διορθώσει αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), αμφισβήτησε ότι η μείωση του φόρου στα τρόφιμα, στην Ισπανία, έφερε αποτελέσματα.

Ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη συνεδρίαση.

Επίσης, είναι ανακριβής: η Ισπανία μείωσε τον ΦΠΑ κατά διαστήματα και όχι μόνιμα, τα τελευταία δύο χρόνια. Τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την άρνησή της να μειώσει τον ΦΠΑ κυμαίνονται από το ειλικρινές (και κυνικό) «δεν μπορούμε να μειώσουμε τα φορολογικά έσοδα», μέχρι τον σαθρό αστεϊσμό ότι «ευνοούνται περισσότερο οι πλούσιοι». Οι πλούσιοι ευνοούνται πάντα, έτσι και αλλιώς…

Ο πρωθυπουργός λοιπόν ισχυρίστηκε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία δεν μείωσε τις τιμές.

Μια έρευνα του Joint Research Center της ΕΕ (De Amores Hernandez, A., Barrios, S., Speitmann, R. and Stoehlker, D., Price Effects of Temporary VAT Rate Cuts: Evidence from Spanish Supermarkets, European Commission, 2023, JRC132542) την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, υποδεικύνει το αντίθετο:

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η μετακύλιση (σ.σ. της μείωσης ΦΠΑ) στις τιμές ήταν γενικά μεγάλη, σε πολλές περιπτώσεις κοντά στο 100%, ή ακόμη και ελαφρώς υψηλότερη από το 100%, με μικρότερες, αλλά ακόμα σημαντικές (30-70%) επιπτώσεις σε ψωμί, γάλα και μαγειρικό λάδι. Συνολικά, η μεταρρύθμιση της πολιτικής πέτυχε τον στόχο της να μειώσει τις τιμές, τουλάχιστον αμέσως μετά την εφαρμογή της, αντικατοπτρίζοντας τα αποτελέσματα των Chirakijja et al. (2009)» αναφέρουν στο συμπέρασμά τους οι ερευνητές.

Κοινώς, ο κ. Μητσοτάκης εκτέθηκε.

Προφανώς, η ισπανική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα, με σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτάρκειας σε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης.

Γι αυτό και η μόνιμη σύγκριση «σε ό,τι συμφέρει» της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, την οποία κάνει αφειδώς η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι ενδεικτική.

Ειδικά η σύγκριση της τιμής της φέτας που είναι ελληνικό ΠΟΠ με την τιμή της στην Ισπανία που δεν επιτρέπεται να φτιάξει το προϊόν, συνιστά μια οικονομική «ακροβασία».

Στην ίδια ανακρίβεια για τον ΦΠΑ επέμεινε και ο κ. Σκρέκας, ο οποίος, σε μια όχι και τόσο «ιπποτική» συμπεριφορά του πρωθυπουργού, κλήθηκε να κλείσει τη συζήτηση στη Βουλή, γιατί ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε.

«Ως βασικό μέτρο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν τη μείωση του ΦΠΑ, την οποία μελετήσαμε, και είδαμε ότι στις χώρες που εφαρμόστηκε, η τιμή των προϊόντων δεν μειώθηκε, ο πληθωρισμός συνέχισε να σκαρφαλώνει, και τελικά, οι χώρες εκείνες, και χάσανε τα έσοδα, και οι τιμές δεν μειώθηκαν αλλά πήγαν στις τσέπες των μεσαζόντων» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας.

Θα μπορούσε να πει κανείς φυσικά ότι δουλειά μιας κυβέρνησης είναι αυτού του τύπου η παρέμβαση, κατά της ανεξέλεγκτης κερδοφορίας…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3