Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η «Αφροδίτη με τα κοσμήματα»

Εικόνα του άρθρου Η «Αφροδίτη με τα κοσμήματα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2016, 16:21
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στην οδό Φιλίτη, μόλις δύο βήματα από την οδό Καλλάρη, βρίσκεται «η Αφροδίτη με τα κοσμήματα». Έτσι απλά… Οι περισσότεροι πελάτες της μπορεί να μη γνωρίζουν καν το όνομα του μικρού, καλαίσθητου μαγαζιού της (No Jewelry παρεμπιπτόντως). Γνωρίζουν όμως κάτι πιο σημαντικό: Το όνομα του δημιουργού των κοσμημάτων. Και ίσως να μην υπάρχει καλύτερη αναγνώριση από αυτήν για έναν μικρό δημιουργό.

Η Αφροδίτη Ζούκη είναι από εκείνους τους νέους ανθρώπους της πόλης που επιμένουν στο χειροποίητο κόσμημα και που με μεράκι, επιμονή και πολλή υπομονή (ένα κόσμημα, όσο απλό κι αν είναι, απαιτεί πολλές εργατοώρες) παλεύουν με την τέχνη τους, με τα υλικά τους, με τη φαντασία τους. Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία στα Γιάννενα άρχισαν να δραστηριοποιούνται περισσότεροι νέοι άνθρωποι στο κόσμημα. Αναμφίβολα, βοήθησε και το γεγονός ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν πια αξιόλογες σχολές για εκμάθηση κατασκευής κοσμήματος. Ίσως πάλι, να είναι στο DNA αυτής της πόλης η δημιουργία κοσμημάτων.

Δεν υπάρχει πάντως καλύτερη εικόνα από το να βλέπεις κανείς έναν νέο δημιουργό πίσω από τον πάγκο του να σχεδιάζει, να κατασκευάζει, να πειραματίζεται. Ένα τέτοιο μαγαζί αποκτά τότε τη δική του αλήθεια, μακριά από τα τυποποιημένα και μαζικού χαρακτήρα κοσμήματα. Εκεί, σε ένα τέτοιο μαγαζί, πίσω από τον πάγκο της, συναντήσαμε και την Αφροδίτη.


Στο μαγαζί της βρίσκει κανείς μια ποικιλία κοσμημάτων και χειροτεχνιών φτιαγμένων από διάφορα υλικά. Η φιλοσοφία πίσω από την κατασκευή του κοσμήματος είναι να διακρίνεται το ίχνος από το χέρι του δημιουργού του. Στην περίπτωση της Αφροδίτης, αυτή η φιλοσοφία δηλώνει το πιο δυναμικό της παρών στα κοσμήματα που συνδυάζουν ασήμι καθώς και άλλα μέταλλα με papier mache (πεπιεσμένο χαρτί). Είναι αυτά που χαρακτηρίζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την τέχνη της. «Πειραματίστηκα πολύ μέχρι να το καταφέρω. Μου άρεσε όμως πολύ αυτό το υλικό και έτσι πέτυχα το επιθυμητό αποτέλεσμα που συνδυάζει το ελαφρύ του χαρτιού με την απαραίτητη ανθεκτικότητα» μας λέει. Και κάπως έτσι το πείραμα τελεσφόρησε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κόσμημα βιώνει κι αυτό… την κρίση του, με την Αφροδίτη να διευκρινίζει, πάντως, ότι «το κόσμημα δεν είναι απαραίτητα ακριβό. Υπάρχει και φθηνό χειροποίητο κόσμημα». Όλα εξαρτώνται από τα υλικά και τον συνδυασμό τους αλλά κυρίως από τον σεβασμό της δυναμικής του αγοραστικού κοινού, τη διάθεση τιμιότητας όσον αφορά την κοστολόγηση του υλικού και της εργατοώρας και την κατανόηση των οικονομικών συγκυριών. Από την εμπειρία της δε, έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι η χειροποίητη και ποιοτική δημιουργία κερδίζει έδαφος στην αγορά.

Η Αφροδίτη ασχολείται με το κόσμημα σχεδόν 20 χρόνια. Σπούδασε σε σχολή στη Θεσσαλονίκη και σιγά σιγά το χόμπι το έκανε επάγγελμα μιας και για 16 περίπου χρόνια ασχολούνταν επαγγελματικά κυρίως με τη γραφιστική (το δεύτερο πεδίο σπουδών). Πριν από πέντε χρόνια περίπου, αποφάσισε να ανοίξει το μαγαζί. Στην ενασχόλησή της με το κόσμημα, τη βοήθησαν πολύ οι σπουδές της στη γραφιστική. Ένα μεγάλο μέρος της όλης δουλειάς είναι το σχέδιο για τα κοσμήματα, η αρχή του παντός. Οι γραφιστικές της γνώσεις αξιοποιήθηκαν και περαιτέρω με τη δημιουργία προσκλητηρίων καθώς και διακοσμητικών για γάμους και βαπτίσεις κυρίως όμως της παρέχουν την ευελιξία να υλοποιεί και τις πιο ευφάνταστες ιδέες.




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back