δεη πισω tc1
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Η θυσία του πρωτομάστορα» στο Γεφύρι της Άρτας

Εικόνα του άρθρου «Η θυσία του πρωτομάστορα» στο Γεφύρι της Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2022, 19:00
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η θεατρική ομάδα ενηλίκων «HERMES» ανεβάζει την παράσταση «Η θυσία του πρωτομάστορα» στις 19, 20 και 21 Ιουνίου, στις 21:30, στο Γεφύρι της Άρτας, με ελεύθερη είσοδο.

Η παράσταση αποτελεί τον καρπό των πολύμηνων εκπαιδευτικών θεατρικών εργαστηρίων ενηλίκων που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος «HERMES»-«Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020». Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχει το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Η θυσία του πρωτομάστορα» αποτελεί διασκευή του θεατρικού έργου «Το Γεφύρι της Άρτας» του Γιώργου Θεοτοκά και της παραλογής του «Του γιοφυριού της Άρτας» του Νικόλαου Πολίτη. Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε η Έλλη Μάνθα, η οποία καθοδήγησε τη θεατρική ομάδα όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα κείμενα της παράστασης επιμελήθηκε η φιλόλογος Κατερίνα Σχισμένου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το διασκευασμένο έργο διαθέτει πρωτότυπη μορφή, καθώς μέσω της συμμετοχής του χορού στο έργο πραγματοποιήθηκε ένα πάντρεμα του θεατρικού κειμένου και της παραλογής.

Η κεντρική ιδέα του έργου συμπυκνώνεται στη φράση, που απευθύνει η Γυναίκα στον Πρωτομάστορα: «Ο πιο θυσιασμένος είσαι εσύ και όχι εγώ, αλίμονο μας». Η φράση αυτή αποτέλεσε αφορμή για την ερευνητική ομάδα να προσεγγίσει και να αποδώσει το θεατρικό δράμα δίνοντας μια διαφορετική οπτική στον όρο της «θυσίας».

«Το νεωτερικό στοιχείο που εισάγεται στην προσέγγισή μας είναι ότι η Γυναίκα δεν κτίζεται στην πέτρα εν αγνοία της. Εν αντιθέσει, θυσιάζεται εκούσια βρίσκοντας τη δύναμη να θυσιάσει ζωή και σώμα για να γεννηθεί και να στυλωθεί ένα ολόκληρο Γεφύρι, το οποίο θα ενώνει για πάντα τους ανθρώπους στο πέρασμα των αιώνων. Η ψυχή της όμως δεν χάνεται, είναι παρούσα για να γαληνεύει και να ομορφαίνει το έργο της δικής της θυσίας» αναφέρεται.

Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση, εννέα στον αριθμό, αποτελούν  όλοι τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα του έργου. Συμμετέχουν αλφαβητικά: Γαλάνη Χρυσάνθη, Καραβασίλη Βάσω, Ματσούκα Εύη, Παπαβασιλείου Γιώργος, Παπαφώτης Φώτης, Σιώζος Παντελής, Στούκα Νεκταρία, Τσαδήμα Φωτεινή, Χαλκιά Ελένη.

Σχετικά με το έργο HERMES, έχει στόχο την ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την προώθηση και ενίσχυση της κοινής κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Απουλίας και της Ηπείρου, μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν έργα υποδομής και παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και ιδιαίτερα βιώσιμες καινοτόμες πολιτιστικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3