Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η ξύλινη μπαρόκ πόρτα της Ανεξαρτησίας

Εικόνα του άρθρου Η ξύλινη μπαρόκ πόρτα της Ανεξαρτησίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2018, 00:34
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στη συμβολή των οδών Ανεξαρτησίας και Αφών Σίνα, στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο κτίριο που η διαδρομή του εκτιμάται ότι ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα ανήκει στην κοινότητα της Αετορράχης Κατσανοχωρίων μέσω του κληροδοτήματος Αικατερίνης Τζέτζου.

Το ισόγειο αυτό κτίριο (που μάλλον ήθελε να γίνει διώροφο) έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο χαρακτηρισμός του κτιρίου έγινε το 1981 λόγω όχι μόνο της νεοκλασικής του όψης, με τη φθορά του χρόνου να δηλώνει παρών, αλλά και της πόρτας του. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, η ξύλινη πόρτα της εισόδου σε λαϊκό μπαρόκ, επηρεασμένο από την Κεντρική Ευρώπη, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Εξαιρετικά χαρακτηρίζονται και τα περίτεχνα μαρμάρινα φουρούσια του μπαλκονιού με τη διπλή έλικα.

Πίσω στην ξύλινη πόρτα, αυτή σήμερα δεν βρίσκεται στη θέση της. Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, απομακρύνθηκε, μετά τη διαπίστωση των διαχειριστών του κληροδοτήματος ότι υπήρξε ζήτημα εύκολης πρόσβασης εντός του κτιρίου. Σε συνεργασία με την  Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, η διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος Τζέντζου ανέλαβε τη συντήρηση της πόρτας.

Σήμερα το διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Ανεξαρτησίας και Αφών Σίνα, φιλοξενεί πια μια αλουμινένια πόρτα που σφραγίζει την είσοδο, "συνοδεία" γκράφιτι. 


Το κτίριο όπως είναι σήμερα


* Η κεντρική φωτογραφία είναι του Δημήτρη Κατσάνου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back