ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γύρος-καφέδες: Η ακρίβεια «χτυπάει» και το take away στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Γύρος-καφέδες: Η ακρίβεια «χτυπάει» και το take away στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2022, 22:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αγορά των Ιωαννίνων στηρίζεται ιδιαίτερα στην παροχή υπηρεσιών και δύο «πυλώνες» είναι από τους βασικούς: ο καφές και η ψησταριά. Όσο αφοριστικό και αν φαίνεται, η εστίαση στο νομό Ιωαννίνων αριθμεί τζίρο 72,5 εκατ. ευρώ για το 2021 που δεν ήταν καλή χρονιά, ελέω covid, ποσά που είναι το 1,30% στο συνολικό κύκλο εργασιών της περασμένης χρονιάς (ΕΛΣΤΑΤ, Ιούνιος 2022).

Μόνο στο νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 1.457 επιχειρήσεις εστίασης.

Τα προϊόντα του τομέα, ακριβαίνουν σταθερά. Η πίεση από την ακρίβεια που πλέον κλείνει χρόνο –καθώς το ρεύμα και τα καύσιμα ξεκίνησαν να ανεβαίνουν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο- και ο πολύ δύσκολος χειμώνας με το πανάκριβο ρεύμα που έρχονται, προμηνύουν νέες αυξήσεις.

Τον Ιούλιο του 2022,  ο γύρος σε πίτα κόστιζε κατά μέσο όρο στα καταστήματα του Δήμου Ιωαννιτών, 3,18 ευρώ (στοιχεία efood, από 35 καταστήματα).

Ο δε καφές (φρέντο εσπρέσο) κυμαίνεται ελαφρά πάνω από τα 2 ευρώ (take away, τιμές από 56 καταστήματα εντός της πόλης των Ιωαννίνων), για την ακρίβεια 2,01 ευρώ.

Σημειώνεται ότι δεν έχουν εφαρμόσει όλα τα καταστήματα τις αυξήσεις που αναμένονται από Σεπτέμβριο.

Εν συντομία, στα Γιάννενα:

  • Πίτα γύρος (πακέτο): 3,18 ευρώ
  • Καφές (φρέντο, take away): 2,01 ευρώ

Το βασικό πρόβλημα είναι το ρεύμα. Η απαίτηση για τα μηχανήματα, αλλά και για τη θέρμανση-ψύξη ανεβάζει κατακόρυφα τους λογαριασμούς, που συνεχίζουν να έρχονται «φουσκωμένοι», μιας και τα μέτρα που λαμβάνονται, τα... μινιμάρει το «αόρατο χέρι της αγοράς». Καταστηματάρχες με καφετέριες γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν το χειμώνα να αντιπαρέλθουν τις αυξήσεις με τον «ένα καφέ ανά πελάτη» που βλέπει πχ ποδόσφαιρο, στο κατάστημα για δύο ή και περισσότερες ώρες.

Επίσης, ο ίδιος ο καφές ως πρώτη ύλη, έχει ακριβύνει σημαντικά την τελευταία οκταετία, με τις τιμές να έχουν διπλασιαστεί κατά περίπτωση.

Το Pricefox στην πιο πρόσφατη έρευνά του, διαπιστώνει ότι έχουν αυξηθεί και οι τιμές στην πίτσα, έως και 15%, σε σχέση με πέρυσι…

Η «αποβιομηχανοποίηση» της οικονομίας και η ανάδειξη της παροχής υπηρεσιών σε πανάκεια, κρίνεται και δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο φέτος, που ειδικά στα Γιάννενα, η ελπίδα να μην είναι βαρύς ο χειμώνας παίρνει χαρακτηριστικά παράκλησης…

 photo credit: Maksim Chernyshev/Scopio

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back