Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 5-04-2023, 22:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nα πάρει πίσω το υπουργείο Ανάπτυξης τις πρόσφατες αλλαγές του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

Στην κοινή επιστολή των δύο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών εταίρων, η οποία απεστάλη την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 εκφράζεται η απογοήτευση και ο προβληματισμός για τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Ανάπτυξης  προχώρησε σε τροπολογία που προβλέπει  αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων χωρίς καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους της αγοράς.

«Δυστυχώς, όσον αφορά τις παρεμβάσεις που διαχρονικά έχουν εφαρμοστεί για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων, που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες προσφέρουν το 85% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, συστηματικά δεν λαμβάνονται υπόψη», τονίζεται στην επιστολή.


Διαφωνίες και για τις Κυριακές

Οι ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ υπογραμμίζουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τον λόγο της μεταφοράς της Κυριακής του Μαΐου στις χειμερινές εκπτώσεις και δεν καταλαβαίνουν τον λόγο που «το υφιστάμενο επιτυχημένο και αποτελεσματικό σύστημα λήψης απόφασης για την διεύρυνση του ωραρίου πέρα από τις 21:00 το βράδυ τροποποιείται και η αρμοδιότητα μεταφέρεται στους Δήμαρχους από τα περιφερειακά συμβούλια (που είχαν και υπό μία έννοια εξακολουθούν να έχουν την σχετική αρμοδιότητα, καθώς η διάταξη δεν έχει καταργηθεί – άρθρο 186, περ. ΙΙΔ΄, παρ. 10). Ιδιαίτερα αρνητικά αξιολογούν επίσης και την ρητή αναφορά της δυνατότητας που έχουν πλέον οι Δήμαρχοι να επεκτείνουν το εθνικό πλαίσιο μέχρι τις 6:00 την άλλη ημέρα το πρωί, ώρα έναρξης του ωραρίου της επόμενης ημέρας, δίνοντάς τους ουσιαστικά την δυνατότητα για ωράριο 24 ωρών και 7 ημερών την εβδομάδα». 

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι, μέχρι σήμερα, τα περιφερειακά συμβούλια έδιναν στους Εμπορικούς Συλλόγους το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν «λευκές νύχτες» (που αναφέρονται ως λόγος στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας) μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και οι Εμπορικοί Σύλλογοι ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με την διεύρυνση αυτή του ωραρίου.

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελεί μια ιδιαίτερα και σε κάθε περίπτωση δυσμενή συνθήκη, καθώς δίνεται στους Δήμαρχους η δυνατότητα όχι απλά να δίνουν άδεια για μία και μοναδική διεύρυνση κατ’ έτος (όπως συνήθως συμβαίνει στις «λευκές νύχτες») αλλά να καθορίσουν εκτεταμένα χρονικά διαστήματα λειτουργίας όλων των καταστημάτων κάθε είδους με συνεχή 24ωρη λειτουργία», αναφέρουν στην επιστολή. 

Μάλιστα ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ επισημαίνουν τρεις λόγους για την θέση τους αυτή και συγκεκριμένα όπως σημειώνουν:

  • Πρώτον, έχουμε τον δικαιολογημένο φόβο ότι θα επιδιωχθεί από πολλούς τοπικούς Δήμαρχους η δημιουργία «ειδικών» Εμπορικών Συλλόγων, (στην ουσία σωματείων-φαντασμάτων) με μόνο σκοπό να προτείνουν διευρύνσεις του ωραρίου, φαινόμενο που έχει επισημανθεί και στο παρελθόν.
  • Δεύτερον, στην τρέχουσα συγκυρία όπου η ακρίβεια έχει απομειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η οποιαδήποτε διεύρυνση ωραρίου, πέραν της συνήθως μίας και εξαιρετικής «λευκής νύχτας» ανά Δήμο κατ’ έτος, δεν θα προσφέρει επιπλέον τζίρο, αλλά μόνο επιπλέον κόστη.
  • Τρίτον, ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και στα εισοδήματα των νοικοκυριών βελτιώνεται, η λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις επιφυλάσσει μόνο την βιολογική εξάντληση επιχειρηματιών και εργαζομένων, αλλά και τη μεταφορά τζίρου και εισοδήματος από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προς τις μεγάλες που έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν τα επιπλέον κόστη, να οργανώσουν καλύτερα τον χρόνο εργασίας, ενώ παράλληλα διαθέτουν τους πόρους για μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή των προϊόντων τους, εντείνοντας τον «θεσμικό» ιδιότυπο αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ με βάση τα παραπάνω καλούν άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης σε διαβούλευση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Να διαβουλευτείτε μαζί μας, ώστε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες νομοθετικές διορθώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις σχετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες από 200.000 και απασχολούν περί τα 500.000 άτομα.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις η αιφνιδιαστική τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας εκτός από την έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει και έντονο προβληματισμό για το μέλλον».

Pindos 60 xronia
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ηρων back dodoni back