ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γλυκόπικρο Πάσχα για τους λάτρεις της σοκολάτας

Εικόνα του άρθρου Γλυκόπικρο Πάσχα για τους λάτρεις της σοκολάτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2024, 19:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταναλωτές μπορεί να βρουν μια πικρή έκπληξη στο πασχαλινό τους καλάθι φέτος. Τα σοκολατένια αυγά και τα κουνελάκια θα είναι πιο ακριβά από ποτέ, καθώς η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών μειώνει τις παγκόσμιες προμήθειες κακάο και τα κέρδη των αγροτών στη Δυτική Αφρική.

Περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου κακάο -το κύριο συστατικό της σοκολάτας- παράγονται από κακαόδεντρα στη Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία και το Καμερούν. Όμως οι σκονισμένοι εποχικοί άνεμοι από τη Σαχάρα ήταν έντονοι τους τελευταίους μήνες, εμποδίζοντας το ηλιακό φως που απαιτείται για την ανάπτυξη των λοβών των κόκκων.

Με τις εξαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, να έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια τιμή του κακάο έχει αυξηθεί απότομα. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο, αναφέρει το Associated Press, έχουν ήδη διπλασιαστεί φέτος, ενώ την Τρίτη στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύτηκαν σε υψηλό ρεκόρ άνω των 10.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, μετά από άνοδο άνω του 60% το προηγούμενο έτος. 

Οι αγρότες που συγκεντρώνουν κόκκους κακάο λένε ότι οι αυξήσεις δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις χαμηλότερες αποδόσεις τους και το υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Οι μεγάλοι παγκόσμιοι κατασκευαστές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετακυλήσει και με το παραπάνω την αύξηση των τιμών του κακάο στους καταναλωτές. 

Τα καθαρά περιθώρια κέρδους της The Hershey Company αυξήθηκαν στο 16,7% το 2023 από 15,8% το 2022. Η Mondelez International, στην οποία ανήκουν τα εμπορικά σήματα Toblerone και Cadbury, ανέφερε άλμα στο 13,8% το 2023 από 8,6% το προηγούμενο έτος.

Το κακάο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μια ρυθμιζόμενη, παγκόσμια αγορά. Οι αγρότες πωλούν σε τοπικούς αντιπροσώπους ή εργοστάσια επεξεργασίας, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούν προϊόντα κακάο σε παγκόσμιες εταιρείες σοκολάτας. Οι τιμές καθορίζονται έως και ένα χρόνο νωρίτερα. Πολλοί αγρότες κατηγορούν την κλιματική αλλαγή για τις κακές σοδειές τους. Τα κακαόδεντρα αναπτύσσονται μόνο κοντά στον ισημερινό και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές του καιρού.

Οι μήνες βροχής ενοχοποιούνται επίσης για την ασθένεια των μαύρων λοβών, μια μυκητιασική μόλυνση που ευδοκιμεί σε ψυχρότερο, υγρό και συννεφιασμένο καιρό και προκαλεί σήψη και σκλήρυνση των λοβών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back