Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γίτανα: Βήματα στην πολιτιστική διαδρομή

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2016, 23:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ήπειρος είναι η περιφέρεια της Ελλάδας που έρχεται να πρωτοπορήσει με ένα εξειδικευμένο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού. Το πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», το οποίο δημιουργήθηκε μετά από πρόταση του προέδρου του σωματείου «Διάζωμα» και πρώην υπουργού Σταύρου Μπένου, φιλοδοξεί να προσδώσει μια σύγχρονη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να συνδέσει τα μνημεία με την τοπική οικονομία.

Ο πυρήνας του προγράμματος είναι πέντε αρχαία θέατρα: της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Αμβρακίας, της Κασσώπης και των Γιτάνων, στα οποία προβλέπονται εργασίες ανάδειξης και βελτίωσης υποδομών. Ο συνολικός του προϋπολογισμός δε, ανέρχεται σε 37,2 εκατ. ευρώ (για υποδομές και άυλες δράσεις). Πάντως, το μισό σχεδόν ποσό, 15 εκατ. ευρώ, προορίζεται για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, δηλαδή για την κατάργηση της χρήσης του υπάρχοντος εθνικού δρόμου με την κατασκευή μιας παρακαμπτήριας οδού.

Πίσω στην ανάδειξη των μνημείων, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) 2014-2020 έδωσε το πράσινο φως για το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων. Την απόφαση ένταξης του έργου με τίτλο «Βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνων (Α’ Φάση)», με συνολική δημόσια δαπάνη 1.200.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς ήδη από την άνοιξη του 2015 το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης είχαν πάρει προτεραιότητα, όταν και χαρακτηρίστηκαν ως «υποψήφια έργα προς ένταξη».

Οι εργασίες στο αρχαίο θεσπρωτικό θέατρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, θα επικεντρωθούν στις τρεις κεντρικές κερκίδες, όπου στο κάτω διάζωμα θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του μνημείου, ενώ στο άνω διάζωμα θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές εργασίες (αποσυναρμολόγηση εδωλίων). Θα αποκαλυφθούν επίσης οι πάροδοι και οι αναλημματικοί τοίχοι του θεάτρου, ενώ θα γίνουν υποδομές για την προστασία του θεάτρου από όμβρια ύδατα αλλά και για τη βελτίωση της βατότητας της διαδρομής. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί επιλεκτικά αποκατάσταση-επέκταση της υπάρχουσας περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου και θα τοποθετηθεί μία δευτερεύουσα βοηθητική θύρα εισόδου. Σημειωτέον ότι τόσο στο αρχαίο θέατρο όσο και γενικότερα στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων είχαν γίνει εργασίες ανάδειξης μέσω των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών «πακέτων».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back