ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιατί οι άλλοι κι όχι εμείς;

Εικόνα του άρθρου Γιατί οι άλλοι κι όχι εμείς;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2016, 02:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, με την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων να καλείται να επιδείξει την ίδια ευαισθησία που επέδειξαν η Κόνιτσα και το Καλπάκι (και όχι ιδιαίτερα η Φιλιππιάδα). Όσο αυτονόητο θεωρείται όμως το «δικαίωμα στην εκπαίδευση», τόσο εύκολα ξεχνιέται την κρίσιμη στιγμή.

Ένα πρώτο τεστ των «αντοχών» της πόλης απέναντι σε ένα ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, έγινε χτες το απόγευμα στο 3ο δημοτικό σχολείο «Μαρούτσειο». Η συνάντηση που είχαν οι γονείς με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού και τον υπεύθυνο του καταυλισμού του Κατσικά Φίλιππα Φίλιο κάθε άλλο παρά αίσια έκβαση είχε. Οι αντιδράσεις των γονιών για την επιλογή του 3ου δημοτικού σχολείου ως ένα από τα σχολεία των Ιωαννίνων στα οποία θα δημιουργηθούν οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) ήταν έντονες.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (3602/2016, τεύχος Β’) στις αρχές Νοεμβρίου, το «Μαρούτσειο» και το 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο στο Κάστρο, όπως και το 2ο Γυμνάσιο, θα είναι τα σχολεία που θα φιλοξενήσουν τις απογευματινές δομές εκπαίδευσης. Η επιλογή των σχολείων αυτών έγινε, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, με κριτήρια την απόσταση του σχολείου από τον τόπο διαμονής των προσφύγων και τη διαθεσιμότητα των αιθουσών. Πολλοί πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί, τον τελευταίο καιρό, από τον καταυλισμό του Κατσικά σε ξενοδοχείο της πόλης.

Οι αντιδράσεις από γονείς του «Μαρούτσειου» βασίστηκαν στο… βασανιστικό ερώτημα: «Γιατί εμείς και όχι οι άλλοι;» (ένα ερώτημα που εύκολα μπορεί να αντιστραφεί). Διατυπώθηκε δε η απορία για ποιο λόγο δεν επιλέγεται το 27ο Δημοτικό Σχολείο  στην Κιάφα, το οποίο έχει εκφράσει σχετική προθυμία. Ο σύλλογος γονέων του 27ου Δημοτικού με επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει να δημιουργηθεί στο σχολείο δομή για τα προσφυγόπουλα. Βέβαια, η πρωτοβουλία αυτή αντιμετώπισε (και συνεχίζει να αντιμετωπίζει) «εσωτερικό πόλεμο», με μερίδα γονέων να προσπαθούν να ακυρώσουν την απόφαση του συλλόγου.

Είναι προφανές ότι η ένταξη των παιδιών στo εκπαιδευτικό σύστημα των Ιωαννίνων –σε μια μεγάλη πόλη δηλαδή που μέχρι πρότινος «κρατούσε» τους πρόσφυγες σε… απόσταση ασφαλείας, στον Κατσικά- δεν θα είναι τόσο εύκολη. Το υπουργείο Παιδείας καλείται να διαχειριστεί, χωρίς αμφιβολία, ένα δύσκολο θέμα, με τα «μέτωπα» να έχουν ανοίξει σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Από την πλευρά του, ο δήμος Ιωαννιτών εμφανίζεται ενοχλημένος από το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν συζήτησε μαζί του για την επιλογή των σχολικών μονάδων. Πέραν των όποιων παραλείψεων ή ενοχλήσεων, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έστειλε χτες το μήνυμά του προς κάθε κατεύθυνση, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου: «Όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Και οφείλουμε να υπερασπίσουμε αυτό το δικαίωμα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back