Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, 17 κτηνοτρόφοι και παραγωγοί γάλακτος του νομού Ιωαννίνων, αποφάσισαν να «πάνε αλλιώς». Μέσω της Κίνησης Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, ξεκίνησαν τη δική τους παραγωγή και τυποποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ονόμασαν το δημιούργημά τους «Γιαννιώτ’κο», καθώς έτσι είναι το… σωστό όνομα για ένα γάλα που βγαίνει σε αυτό το μέρος της γης και σήμερα, παρόλες τις γενικές αντιξοότητες, μπορούν να λένε με συγκρατημένο χαμόγελο ότι «πάνε καλά».
«Είμαστε ήδη σε όλη την πόλη και το δίκτυο επεκτείνεται σταδιακά και στην υπόλοιπη Ήπειρο», λέει στον «Τύπο» ο Μιχάλης Τζίμας, ένας από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στην κίνηση, πρόεδρός της. Προσθέτει δε ότι «σε άλλες συνθήκες, θα ήμασταν ακόμα καλύτερα».
Πώς όμως πήραν την απόφαση οι παραγωγοί, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία; Καταρχάς, σημαντικά επέδρασε η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Δωδώνης» και στην πολιτική της εταιρίας. Έπειτα, η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας δημιούργησε ακόμα περισσότερα προβλήματα σε έναν κλάδο που βασίστηκε πολύ στη δανειοδότηση για την ανάπτυξη των μονάδων, κ.λπ. «Η κίνηση αυτή επιβαλλόταν να γίνει» λέει ο κ. Τζίμας και συμπληρώνει ότι ουσιαστικά, ήταν μια απόφαση για επιβίωση. «Οι παραγωγοί έχουν ξεπεράσει πλέον τον αρχικό δισταγμό και έρχονται να φέρουν το γάλα τους» λέει.
Ωστόσο, το καλό ξεκίνημα και η ανάπτυξη της ποικιλίας των προϊόντων δεν αρκούν. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε επέκταση» λέει ο κ. Τζίμας, με το τυροκομείο να είναι εδώ και καιρό πρωταρχικός στόχος. «Δυστυχώς, από την πολιτεία παίρνουμε μόνο υποσχέσεις, δεν μπορεί να μπει χρονοδιάγραμμα» τονίζει.
Η Κίνηση Κτηνοτρόφων όμως, εκτός της βασική της στόχευση που ήταν το ποιοτικό αποτέλεσμα στα προϊόντα της, προχώρησε και σε καινοτόμες παρεμβάσεις, όπως το αυτόματο μηχάνημα πώλησης στο κέντρο της πόλης, στη γωνία του παλιού Τσοκάνη. «Τις μέρες που δεν βρέχει πάει πολύ καλά» λέει χαμογελώντας ο κ. Τζίμας, σημειώνοντας ότι εκτός από την καινοτομία, το μηχάνημα «σύστησε» την προσπάθεια και στον πιο νεαρό κόσμο.
Ωστόσο, δεν είναι τα πάντα ρόδινα, αντίθετα μάλιστα. Εκτός από τη δεδομένη κακή οικονομική κατάσταση, την περιορισμένη δυνατότητα των παραγωγών που επιχειρούν, τις «κλειστές πόρτες» των τραπεζών, οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι από τις 10 του μήνα και μετά, οι καταναλωτές φαίνεται να περιορίζουν και τα στοιχειώδη, ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής. «Υπάρχει μείωση κατανάλωσης στα βασικά αγαθά, ακόμα και στο γάλα. Μπορώ να το πω και με ημερομηνίες,. Μόλις περάσει από 10 ο μήνας, ο κόσμος μειώνει το γάλα, δεν παίρνει κάθε μέρα» περιγράφει ο κ. Τζίμας.
Τελικά, το «Γιαννιώτ’κο» έχει όλα τα χαρακτηριστικά της προσπάθειας που γίνεται σε μια κομβική από όλες τις απόψεις περίοδο. Ανάμεσα στο «μην τα ρωτάς» που είναι η γενική περιγραφή για την κατάσταση των κτηνοτρόφων και του πρωτογενούς τομέα και στο «για τώρα, πάμε καλά» που περιγράφει την επιχειρηματική κίνηση των γιαννωτών κτηνοτρόφων, η απόσταση είναι μικρότερη από ό,τι φαίνεται. Ωστόσο, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω και όσο οι καταναλωτές ανταμείβουν την ποιότητα των προϊόντων τους, δεν πρόκειται να το κάνουν…