Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσε ο Γιάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του τομέα υγείας.
Η ερώτηση σχετίζεται με τον τρόπο εφαρμογής του claw back για τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΠΥ.
Ο κ. Τσίμαρης τονίζει ότι «δεν είναι λογικό ένας γιατρός να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στον ασθενή εντέλει να του οφείλει χρήματα, παράδοξο που διενεργείται μεταξύ Διαγνωστικών Κέντρων και ΕΟΠΠΥ, με το τελευταίο να ‘κουρεύει’ το κοστολόγιο με την υποβολή των μηνιαίων λογαριασμών των Διαγνωστικών Κέντρων προκειμένου να υλοποιηθεί ο ισολογισμός του φορέα».
Σημειώνει ακόμα ότι από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου και κάθε χρόνο, το ετήσιο claw back μεγαλώνει καθώς συνταγογραφούνται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων όλο και περισσότερες εξετάσεις εκτελούμενες από τους εργαστηριακούς, ενώ ταυτόχρονα προστίθενται και νέες εξετάσεις, με αποτέλεσμα οι επιστροφές του 2020 και 2021 να φτάνουν στο 40% της αξίας των εξετάσεων.
Το clae back είναι το ποσό που πληρώνουν οι φαρμακευτικές προς το Δημόσιο, ανάλογα με την υπέρβαση του προϋπολογισμού της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο νόμος που το ορίζει, ψηφίστηκε το 2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).
Ο κ. Τσίμαρης ζητάει από τους υπουργούς να μάθε εάν προτίθενται να αυξήσουν τους πόρους για την υγεία, να αναπροσαρμόσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον για τις εργαστηριακές εξετάσεις, να ενεργοποιήσουν την επιτροπή θεραπείας υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις με τους εργαστηριακούς γιατρούς;