δεη πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι τρεις μέρες της αφρικάνικης σκόνης

Εικόνα του άρθρου Οι τρεις μέρες της αφρικάνικης σκόνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2024, 11:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε συστάσεις για τις επόμενες τρεις (τουλάχιστον) μέρες, οπότε και αναμένεται περισσότερη αφρικάνικη σκόνη, προχωρά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνεται καταρχάς ότι από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης των Ιωαννίνων οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), σε μέση ημερήσια τιμή, δεν ξεπέρασαν στην περιοχή τα 50μg/m3 (το οποίο είναι και το όριο).

Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και της ιστοσελίδας Copernicus του σχετικού προγράμματος της Ε.Ε., οι μετεωρολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται, ευνοούν για τις επόμενες τουλάχιστον 3 ημέρες τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Μπορείτε να δείτε όλη την πρόβλεψη του καιρού, καθώς και τις συγκεντρώσεις σκόνης, εδώ

Γι αυτό και με βάση και την τελευταία, σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, έως τη Δευτέρα 20 Μαΐου, ισχύουν για την Ήπειρο, οι παρακάτω συστάσεις:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

-Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

-Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

-Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

-Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό, θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή και τις σχετικές προβλέψεις και, εφόσον απαιτηθεί, θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3