Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γιάννενα-Σέρρες: Μια σύγκριση

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα-Σέρρες: Μια σύγκριση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2020, 11:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι νομοί Ιωαννίνων και Σερρών είναι στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, λόγω του αριθμού των κρουσμάτων και τη συνεχή συζήτηση αν «θα κλείσουν ή όχι». Είναι επίσης δύο νομοί τους οποίους έχει επισκεφθεί εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και έχει πει τα ίδια, διφορούμενα πράγματα: ότι «προσπαθούμε να μην κλείσουμε».

Έχει επίσης τονίσει ότι το κριτήριο της απόφασης για την άνοδο στο «επίπεδο 4» είναι «πολυπαραγοντικό». Πρακτικά αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων τον αριθμό των κρουσμάτων σε συνάρτηση με τον αριθμό των τεστ, την επιβάρυνση των δομών υγείας, τα σχολεία που κλείνουν, την κατάσταση στους διπλανούς νομούς κ.α. Ας δούμε μια γρήγορη σύγκριση των δύο νομών.

Καταρχάς, έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό: 167.374 οι Σέρρες, 167.696 τα Γιάννενα.

Τις τελευταίες επτά μέρες (με τελευταία την Κυριακή), ο νομός Σερρών είχε 260 κρούσματα. Ο νομός Ιωαννίνων 163.

Ένα άλλο θέμα είναι οι διπλανοί νομοί. Οι Σέρρες είναι δίπλα στο νομό Θεσσαλονίκης που είναι και αυτός στις «πρώτες γραμμές». Τα Γιάννενα συνορεύουν με το νομό Καστοριάς που είναι ο δεύτερος ο οποίος πέρασε στο «επίπεδο 4».  

Δεν είναι μόνο αυτοί οι παράγοντες που καθορίζουν την τελική απόφαση, όπως φαίνεται. Βαρύτητα έχει και η δυναμικότητα κάθε περιοχής σε υγειονομικές δομές και τα Γιάννενα, διαθέτουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είναι ωστόσο μόνιμη η επισήμανση και έκκληση για προσωπικό, καθώς δεν επαρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Πάντως, την «εξέταση» του περασμένου Σαββάτου την πέρασαν προς το παρόν και οι δύο περιοχές, όπως τουλάχιστον φάνηκε. Μέχρι νεοτέρας...

               


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΣΕΡΡΕΣ
Πληθυσμός νομού
167.696
167.374
Μεγαλύτεροι Δήμοι-πληθυσμός
112.486
76.817
Κρούσματα επτά ημερών
163
260


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ΕΟΔΥ και ΕΛΣΤΑΤ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3