ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Οι εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου (6-7 Μαΐου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Οι εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου (6-7 Μαΐου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2023, 12:29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρκετό θέατρο έχει κι αυτό το σαββατοκύριακο 6-7 Μαΐου, στα Γιάννενα. Οι εκδηλώσεις του διημέρου είναι οι εξής:

6 Mαΐου

Θέατρο: «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή»

H παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» της Κικής Μαυρίδου έρχεται στα Γιάννενα, στο Καμπέρειο Θέατρο, το Σάββατο 6 Μαΐου, στις 21:15.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λάσκαρης. Στον ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα.

Η υπόθεση: Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν. «Η μάνα αυτουνού», προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα, σχεδόν ψιθυριστά, από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε, όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

Τη φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 80’.

Εισιτήριο: 15 ευρώ (12 ευρώ το μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων viva.gr.

Εκδήλωση: «Η στιγμή στην Ποίηση»

Την εκδήλωση με τίτλο «Η στιγμή στην Ποίηση: ‘Και εις το μαυροφορούν φέγγει…’» διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου το Σάββατο 6 Μαΐου, στις 19:30, στο Σουφαρί Σεράι. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ποιήτρια και δωρήτρια Γιώτα Παρθενίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου και τον γενικό γραμματέα της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Χάρη Λεοντάρη, ομιλίες από τη διευθύντρια των ΓΑΚ Μάρθα Παπαδοπούλου και τον επίκουρο  καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνιας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άκη Μάντζιο και παρέμβαση από τον εκπαιδευτικό-ποιητή Τάσο Κανάτση.

Θα γίνουν απαγγελίες από την ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου, την παιδαγωγό θεάτρου και σκηνογράφο Γιάννα Κούλα, τον ψυχίατρο Φώτη Γιωτάκη, τον καθηγητή ξένων γλωσσών Γουλιέλμο Μπιάνκο και τον διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χάλεντ Καμπάνι.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Ελευθέριου Καραγιάννη, κλαρινέτο, της Γεωργίας Αναστάση, πιάνο, και της Ελεάνας Βάσιου, λυρικής σοπράνο.

6-7 Μαΐου

Θέατρο: «Το τηλεφώνημα»

Την παράσταση «Το τηλεφώνημα» του Θανάση Τριαρίδη φιλοξενεί η «Θεατρική Συμπαιγνία» στο θεατράκι της, στη «Σκηνή 125» (εντός του ΚΕΠΑΒΙ), στις 6 και 7 Μαΐου, στις 21:15.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Δήμητρα Λαρεντζάκη. Ερμηνεύει ο Παλαιολόγος Χαλίδας.

Η υπόθεση: Ένας καθόλου εκ πρώτης όψεως απελπισμένος ηθοποιός, οπλισμένος με ανελέητο χιούμορ και δίνοντας ένα αξέχαστο σόου ενώπιον των θεατών κάθε βράδυ, αποφασίζει χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος, να ρισκάρει μια ζωή για το καλό της ανθρωπότητας.

Η παράσταση, διάρκειας 80’, είναι μια παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας AntArts. Για ανηλίκους κάτω των 15 ετών απαιτείται γονική συναίνεση.

Εισιτήριο: 12 ευρώ (9 ευρώ το μειωμένο). Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830, 6983749922 & 6945533242.

6-7 Μαΐου

Θέατρο: «Ήταν μια φορά… ‘μια φορά’»

Tελευταίες παραστάσεις για το έργο «Ήταν μια φορά… ‘μια φορά’» που ανεβαίνει στο Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14) αυτό το σαββατοκύριακο, στις 21:15.  

Η παράσταση, μια παραγωγή του Θεάτρου «Κύκλος», βασίζεται σε ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι.

Σκηνοθετεί ο Πέτρος Χριστακόπουλος, Παίζουν: Μίνα Παππά, Άννα Μπούντνιοκ, Πέτρος Χριστακόπουλος. Μουσικός επί σκηνής: Τερέζα Παπακώστα.

Εισιτήριο: 12 ευρώ (10 ευρώ το μειωμένο). Διάρκεια παράστασης 70’. Τηλέφωνο κρατήσεων: 697913970.

7 Μαΐου

«Κυριακή στο Μουσείο» με τον καθηγητή Χάρη Χαρίση

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Κυριακή στο Μουσείο», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργανώνει την Κυριακή 7 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ομιλία του καθηγητή χειρουργικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χάρη Χαρίση με τίτλο: «Αποκρυπτογραφώντας τους Δελφούς».

Σινεμά: «Συνέβη μια νύχτα»

Το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» προβάλλει την ταινία του Φρανκ Κάπρα «Συνέβη μια νύχτα» (1934) στις 7 Μαΐου, στις 21:15, στον χώρο του (στην οδό Κουντουριώτου 31, οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ). Πρωταγωνιστούν: Κλαρκ Γκέιμπλ, Κλοντέτ Κολμπέρ, Γουόλτερ Κόνολι.

Ομιλίες, μουσική και ταινία

Tην τελευταία του εκδήλωση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2022 διοργανώνει το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος» και του αφιερώματος στην  Τεχνητή Νοημοσύνη, την Κυριακή 7 Μαΐου, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:00 με ομιλίες του Νίκου Τζανάκη, ακαδημαϊκού υπότροφου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), και του Χρήστου Παπαδόπουλου, σύμβουλου πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Ιωαννιτών. Θα συμμετάσχει το κουαρτέτο του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων: Γεράσιμος Λώλης, βιολί, Αλέξανδρος Λώλης, βιολί, Γιώργος Χλίτσιος, βιόλα, Αμβρόσιος Βλαχόπουλος, βιολοντσέλο.

Στις 20:30 θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» (1928) σε σκηνοθεσία Dziga Vertof.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back