Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Γιάννενα-Νέα Εποχή»: Η πρόταση για τη ΔΕΥΑΙ

Εικόνα του άρθρου «Γιάννενα-Νέα Εποχή»: Η πρόταση για τη ΔΕΥΑΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2019, 17:06
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τη θέση ότι η κατάσταση στη ΔΕΥΑΙ ήταν καλύτερη το 2014 από ό,τι είναι σήμερα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα χρέη προς ΣΥΔΛΙ και ΔΕΗ, κατέθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι «η ΔΕΥΑΙ τείνει να μετατραπεί σε μια νέα ΑΔΕΙ».

Ο κ. Ελισάφ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, έχοντας στο πλευρό του υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, την πρόταση της παράταξης «Γιάννενα-Νέα Εποχή» για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ.

«Η ΔΕΥΑΙ είναι κοινωφελής επιχείρηση, μη κερδοσκοπική, δημοσίου συμφέροντος  και τέτοια θα παραμείνει», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ και στη συνέχεια ανέλυσε τα βασικά σημεία της πρότασης.

Βελτίωση της λειτουργίας της ύδρευσης: Ο υποψήφιος δήμαρχος ανέφερε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα χρέη 5 εκατ. ευρώ προς τον ΣΥΔΛΙ, θέτοντας ως προτεραιότητα την επίλυση αυτού του ζητήματος. Πρόσθεσε δε ότι δέσμευση της παράταξης είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος καταμέτρησης με εγκατάσταση σύγχρονων τηλεμετρούμενων υδρομέτρων, ο εκσυγχρονισμός και τηλεέλεγχος των δεξαμενών και των αντλιοστασίων και ο συστηματικός έλεγχος των διαρροών.

Βελτίωση της λειτουργίας της αποχέτευσης: Η παράταξη κάνει λόγο για έλεγχο των  εισροών στο δίκτυο αποχέτευσης, εκσυγχρονισμό  όλων των αντλιοστασίων, μελέτη συντήρησης και λειτουργίας των αντλιοστασίων και έλεγχο των συνδέσεων ακαθάρτων, όπως και άμεση εγκατάσταση προγράμματος περιοδικού και έκτακτου καθαρισμού  των φρεατίων και δικτύων  των ομβρίων.

Βελτίωση λειτουργίας των εγκαταστάσεων καθαρισμού αποβλήτων: «Ο διαγωνισμός του έργου επέκτασης των εγκαταστάσεων καθαρισμού αποβλήτων καρκινοβατεί με κίνδυνο και δεύτερης απένταξης. Η παράταξη σκοπεύει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβασιοποίησης και υλοποίησης του έργου παράλληλα με την επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενοποίηση του συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού με το αντίστοιχο της αποχέτευσης» τόνισε ο κ. Ελισάφ, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση για τη διάθεση της ιλύος του βιολογικού καθαρισμού.

Οργανωτική αναδιάταξη της επιχείρησης: Σε αυτό το κεφάλαιο, η παράταξη προτείνει εκδημοκρατισμό και ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, θεσμοθέτηση απολογισμού πεπραγμένων, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και του προσωπικού, θέσπιση κινήτρων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού. «Σκοπός είναι να αποκατασταθεί η σχέση των εργαζομένων με τη διοίκηση κυρίως όμως η σχέση των εργαζομένων με τους πολίτες» είπε ο κ. Ελισάφ.

Κτιριακές Υποδομές: Η παράταξη προτείνει να μετακομίσει η ΔΕΥΑΙ σε ιδιόκτητα γραφεία.

Στην τοποθέτησή του ο υποψήφιος δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις όπως και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια. Κατήγγειλε δε ότι υφίσταται μια «φάμπρικα απευθείας αναθέσεων για αποκατάσταση βλαβών. Μία ματιά στη Διαύγεια δείχνει ένα τεράστιο αριθμό βλαβών που είναι να αναρωτιέται κανείς αν και πού λειτουργεί τελικά το δίκτυο». Άλλη μια καταγγελία αφορούσε το κόστος των νομικών υπηρεσιών. «Το κόστος σε σύγκριση με το 2014 έχει τετραπλασιαστεί. Το 2014 ήταν μικρότερο των δέκα χιλιάδων και σήμερα πλησιάζει τις 50.000» υπογράμμισε. Μίλησε ακόμα για «εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων» αλλά και για «αναιτιολόγητο διπλασιασμό της αντιμισθίας του αντιπροέδρου».

Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με ένα ερώτημα: «Έχουν εγκριθεί οι οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης κατά τα έτη 2016 και 2017, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ναι ή όχι;. Κι αν όχι, γιατί;» ρώτησε ο κ. Ελισάφ.

Η δημόσια λογοδοσία δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των διοικούντων, αλλά περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back