ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γιάννενα-Καστοριά: Συνεργασία για τις λίμνες

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα-Καστοριά: Συνεργασία για τις λίμνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2017, 17:01
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γιάννενα και Καστοριά: Τι κοινό έχουν; Τις λίμνες τους. Μόνο που η Καστοριά έχει κάνει ήδη κάποια βήματα για τη βελτίωση του υδάτινου οικοσυστήματος, ενώ τα Γιάννενα ακόμη. Στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, η αυτοδιοίκηση αποφάσισε να εμπιστευτεί τους επιστήμονες. Και αυτή η συνεργασία αποδίδει. Υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρίας Μουστάκα, βελτιώθηκε η οικολογική ποιότητα του νερού από κακή σε μέτρια χάρη στην ορθολογική διαχείριση των θυροφραγμάτων.

Στις 10 Οκτωβρίου, τα Γιάννενα και η Καστοριά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν για τις λίμνες. Η συνάντηση αυτή έγινε στην Καστοριά, και σε αυτήν συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βάσω Μέγα και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Πέτρος Τσουμάνης και στελέχη του φορέα, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Καστοριάς και η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Μουστάκα.

Από τη γιαννιώτικη πλευρά, η κ. Μέγα παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου, σε σύμπραξη με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον Φορέα Διαχείρισης, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η κ. Μέγα προφανώς αναφέρεται σε μια κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και καιρό για την υλοποίηση δράσεων υπέρ της προστασίας της λίμνης των Ιωαννίνων και η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της (όπως και το ενδεχόμενο χρονοδιάγραμμά τους).

Το αποτέλεσμα λοιπόν που προέκυψε από τη συνάντηση στην Καστοριά, είναι πως «η έναρξη επίσημης συνεργασίας μεταξύ Καστοριάς και Ιωαννίνων θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης σε επίπεδο λεκάνης απορροής που θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι λίμνες των δύο περιοχών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3