Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (28 Νοεμβρίου-4 Δεκεμβρίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (28 Νοεμβρίου-4 Δεκεμβρίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2022, 22:24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (28 Νοεμβρίουι-4 Δεκεμβρίου) στα Γιάννενα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

28 Nοεμβρίου

Σινεμά: «Με κομμένη την ανάσα»

Το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» ξεκινάει το αφιέρωμά του στον Ζαν Λικ Γκοντάρ. Στις 28 Νοεμβρίου, στις 20:15, στον χώρο του στην οδό Κουντουριώτη 31, προβάλλει την ταινία «Με κομμένη την ανάσα» (A bout de souffle, 1960), μια ταινία σύμβολο της νουβέλ βαγκ.

Η υπόθεση: Ένας κλέφτης αυτοκινήτων σκοτώνει έναν αστυνομικό και καταφεύγει στο Παρίσι, όπου έχει μια εφήμερη ερωτική σχέση με μια Αμερικανίδα. Παίζουν ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Τζιν Σίμπεργκ.

Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.

28, 29, 30  Νοεμβρίου

Θέατρο: «Το μυστικό της Φροσύνης»

Τη θεατρική παράσταση «Το μυστικό της Φροσύνης» του Βασίλη Κονταξή ανεβάζει η Καλλιτεχνική Σκηνή Ηπείρου «Σύνθεση» μέσα στον Νοέμβριο, στο Σουφαρί Σεράι, στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Η παράσταση, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ειρήνης Παππά, ανεβαίνει στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου, στις 21:00.

Εκτός από τη συγγραφή του έργου, ο Βασίλης Κονταξής έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια. Παίζουν η Έφη Ντάγκα (Φροσύνη) και ο Γιάννης Χουλιάρας (Μουχτάρ). Σκηνικά και κοστούμια ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης, φωτισμούς ο Νίκος Γούλας και βοηθός σκηνοθέτη η Μυρτώ Τόλη. Το πρόγραμμα και την αφίσα φιλοτέχνησε η Ντίνα Πλατσατούρα της Superfly. Απόδοση στα τουρκικά: Murat Issi.

Στη διοργάνωση της παράστασης συμμετέχουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Γενική είσοδος: 10€. Τηλ. κρατήσεων: 6989696453.

29 Νοεμβρίου

Σινεμά: «3-Ιron»

Την ταινία του Kim Ki-duk «3-Iron» (2004) προβάλλει η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στις 21:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», με ελεύθερη είσοδο.

Η υπόθεση: Ο Tae-suk (Jae Hee) είναι ένας νεαρός περιπλανώμενος μοτοσικλετιστής στους δρόμους της Σεούλ, ο οποίος αναζητά άδεια σπίτια, όχι για να τα διαρρήξει, αλλά για να περάσει μερικές μέρες σ’ αυτά ως κανονικός νοικάρης. Όλα θα αλλάξουν όταν σε μια «επιδρομή» του, θα εισβάλλει στο σπίτι της Sun-hwa, μιας κακοποιημένης συζύγου, που θέλει να ξεφύγει από τον καταπιεστικό άντρα της. Η σχέση των δύο φυγάδων αρχίζει.

1-4 Δεκεμβρίου

Θέατρο: «Ψυχολογία Συριανού συζύγου»

Tην παράσταση του Politheatro performing arts «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη θα φιλοξενήσει για τέσσερις μέρες το Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14), στα Ιωάννινα.

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόγκου θα ανέβει στις 1, 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου, στις 21:15. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Θοδωρής Γκόγκος και η Ναταλία Βώττη.

Η Ψυχολογία Συριανού συζύγου είναι ένα από τα διηγήματα της τελευταίας φάσης του ροϊδικού έργου και αποτελεί ταυτόχρονα ένα δείγμα του ανατρεπτικά ειρωνικού ύφους του Ροΐδη με δόσεις σάτιρας για τα λογοτεχνικά δεδομένα της Ελλάδας και όχι μόνο. Ένας ορκισμένος εργένης ερωτεύεται παράφορα  και για να μπορέσει να απαλλαγεί από την «κατάστασιν ερωτευμένου», κάνει το προφανές... την παντρεύεται. Όσο περνάει ο καιρός, διαπιστώνει ότι ο έρωτας, αντί να κοπάσει, έχει φουντώσει... Και τότε αρχίζει το προσωπικό του παραλήρημα και οι εφιαλτικές νύχτες του, στοιχειωμένες από υποψήφιους εραστές, εκνευριστικές χοροεσπερίδες και προκλητική κοκέτικη συμπεριφορά της γυναίκας του.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ – μειωμένο 8 ευρώ. Κρατήσεις-πληροφορίες στο τηλ. 6979139705.

2-3 Δεκεμβρίου

Βαριετέ: «Αποδημητικά Φιλιά»

Ένα σύγχρονο βαριετέ, με τραγούδια ελλήνων συνθετών από το έντεχνο και λαϊκό ρεπερτόριο, θεατρικά τραγούδια και κείμενα από το θέατρο και τη λογοτεχνία, παρουσιάζει η «Θεατρική Συμπαιγνία» κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21:30, στο φουαγιέ του χώρου της (στο ΚΕΠΑΒΙ).

Η πρεμιέρα θα γίνει την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου. Ο τίτλος της παράστασης είναι «Αποδημητικά Φιλιά».

Ερμηνεύουν: Κατερίνα Βασιλείου, Γιολάντα Καπέρδα, Χάρις Μέγα, Βασίλης Σιάφης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιολάντα Καπέρδα.

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες

Εισιτήριο: 10 ευρώ. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830 & 6944503266. Προπώληση εισιτηρίων: Καφέ-μπαρ «Σκάλα», βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, Θεατρική Συμπαιγνία.

4 Δεκεμβρίου

Παιδικό θέατρο: «Μαύρη Σαύρα»

Την παιδική θεατρική παράσταση «Μαύρη Σαύρα» της Χ. Μέγα ανεβάζει κάθε Κυριακή, στις 11:30, η «Θεατρική Συμπαιγνία» στη «Σκηνή 125» (στο ΚΕΠΑΒΙ).

Τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Γιολάντα Καπέρδα. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Κίκα Ζαχαριάδου, Γιολάντα Καπέρδα, Γιάννης Κοντός, Βασίλης Σιάφης.

Το θεατρικό έργο «Μαύρη Σαύρα» γράφτηκε ειδικά για την παιδική σκηνή της Θεατρικής Συμπαιγνίας από τη γιαννιώτισσα μουσικό, συγγραφέα και εκπαιδευτικό Χ. Μέγα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή. 

Η βασική θεματική του έργου είναι το περιβάλλον και η καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στον πλανήτη.

Τιμή εισιτηρίου: 10€, 8€ προπώληση, 8€ (άνεργοι, φοιτητές, παιδιά κάτω των 12 ετών, ΑμεΑ & άνω των 65 ετών). Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830 & 6944503266. Προπώληση εισιτηρίων: Καφέ-μπαρ «Σκάλα», βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, Θεατρική Συμπαιγνία.

Σινεμά: Blade Runner

Την ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «Blade Runner» (1982) προβάλλουν στις 4 Δεκεμβρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», οι «Κυριακές στο πανί, στο πλαίσιο του κύκλου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος».

Στις 19:00, θα προηγηθούν ομιλίες από τον Χρήστο Γρηγορίου, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τον Πέτρο Θεοδωρίδη, συγγραφέα. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back