ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (26 Φεβρουαρίου-4 Μαρτίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (26 Φεβρουαρίου-4 Μαρτίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2024, 20:12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολλές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής για την ερχόμενη εβδομάδα (26 Φεβρουαρίου-4 Μαρτίου) στα Γιάννενα.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:


26 Φεβρουαρίου

Παράσταση: «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου»

Τη θεατρική παράσταση «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου» παρουσιάζει η Ομάδα Τέχνης «Υφάδι» στις 26 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στο Καμπέρειο Θέατρο.

Τη διασκευή-σκηνοθεσία έχει κάνει ο Νίκος Τζοβάρας. Παίζουν: Ειρήνη Γκούρα, Αγνή Δρίμτζια, Δημήτρης Θωμάς, Σίμος Κοντοδήμας, Γιάννης Κυριαζής, Νίκη Λώλη, Νίκος Μανούσης, Βάια Ρούντου, Ευγένιος Τασιούλας.

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά. Εισιτήριο: 5€ (τηλ. 6937179941). Τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Σινεμά: «2046»

To καλλιτεχνικό σωματείο Ιωαννίνων «Εξαύδα» συνεχίζει το αφιέρωμά του στο ασιατικό σινεμά. Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 20:15, στον χώρο του στην οδό Κουντουριώτη 31, θα προβάλλει την ταινία του Γουόνγκ Καρ Βάι «2046» (2004). Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ.

Μια συζήτηση για τα καΐκια της Παμβώτιδας

Ο Λάζαρος Νάτσης, βιολόγος, μεταξύ άλλων (πολλών) και πρώην δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων, κάνει μια διαφορετική παρουσίαση (και συζήτηση), την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στο Θυμωμένο Πορτραίτο (Καποδιστρίου 20), στις 20.00. Θέμα είναι τα καΐκια της Παμβώτιδας.

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο Σπύρος Γιανναράς στη «Σκάλα»

Μια νέα σειρά συναντήσεων με σύγχρονους έλληνες συγγραφείς εγκαινιάζει την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τη σειρά των εκδηλώσεων επιμελείται ο διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Καραβίδας.

Πρώτος προσκεκλημένος είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Σπύρος Γιανναράς. Για το μυθιστόρημά του «Με ραμμένη φτέρνα» (εκδ. Άγρα, 2023) θα μιλήσουν ο Κώστας Καραβίδας και η φιλόλογος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας, Αθηνά Βούρβου. Στη συζήτηση θα συμμετέχει ο συγγραφέας Γιάννης Πάσχος και θα συντονίζει η δρ. Φιλοσοφίας και μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Φιλολογίας Άννα Μπουκουβάλα.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα, θα πραγματοποιηθεί στο καφέ μπαρ «Σκάλα», στις 20:00.

Η Καμεράτα στα παλαιά σφαγεία

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πλυχώρο «Δημήτρης Χατζής» η Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον βενετσιάνο συνθέτη της περιόδου μπαρόκ, Βιβάλντι.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Νηπιαγωγών Θεοχάρη Ράπτη, με θέμα τη ζωή του Antonio Vivaldi και ειδικότερα τα έργα που θα παρουσιαστούν.

Την Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιώργος Χλίτσιος.

Είσοδος ελεύθερη.


27 Φεβρουαρίου

Μιχάλης Ποτσίκας στο Πορτραίτο

Ο Μιχάλης Ποτσίκας παίζει στο Θυμωμένο Πορτραίτο. Συμμετοχή 5 ευρώ, έναρξη στις 21.30.


26 και 27 Φεβρουαρίου

Θεατρική παράσταση: «Καημός»

«Καημός»: Αυτός είναι ο τίτλος μιας παράστασης με σκοτεινά λαϊκά παραμύθια που θα ανεβάζει ανά τριήμερα μέχρι τον Απρίλιο η «Θεατρική Συμπαιγνία» στον χώρο της, στη «Σκηνή 125», εντός του ΚΕΠΑΒΙ.

Αυτή την εβδομάδα, η παράσταση ανεβαίνει στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, στις 21:00.

Τη σκηνοθεσία-δραματουργία έχει κάνει η Γιολάντα Καπέρδα. Τη μουσική σύνθεση ο Κώστας Κωσταδήμας. Παίζουν: Κατερίνα Βασιλείου, Χρήστος Δημητρίου, Γιολάντα Καπέρδα, Στέλλα Κατσαρού, Τερέζα Παπακώστα, Βασίλης Σιάφης, Διονυσία Φειδοπούλου. Μουσικός επί σκηνής: Τερέζα Παπακώστα.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513-12830, 6945533242 & 6983749922.


27 και 28 Φεβρουαρίου

Θέατρο: «Frida Kahlo, Με Σπασμένα Φτερά»

Την παράσταση «Frida Kahlo, Με Σπασμένα Φτερά» του Ανδρέα Ζαφείρη παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα 2510 στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στο Θέατρο Actina (Άννης Κομνηνής 8).

Η παράσταση αφορά τη ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo, της μεξικανής ζωγράφου που σημάδεψε την τέχνη με την ευφυή και μελαγχολική της φύση. Ερμηνεύουν: Χαρά Νικολάου, Τάσος Ράπτης. Εισιτήρια: 12€, μειωμένο 10€. Διάρκεια: 70’. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Κρατήσεις/πληροφορίες: 6974865401, 6975535197.

Το 46ο Φεστιβάλ Δράμας στα παλαιά σφαγεία

Tο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει και φέτος στα Γιάννενα: Την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα είναι στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία). Ώρα έναρξης 21:00.

Είσοδος 2€ για την οικονομική ενίσχυση της Κινηματογραφικής Ομάδας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


28 Φεβρουαρίου

Θέατρο: «Ιστορίες να σκεφτείς»

Οι «Ιστορίες Να Σκεφτείς» του Χόρχε Μπουκάι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη, ταξιδεύει για δύο παραστάσεις στα Γιάννενα, στις 28 Φεβρουαρίου, στις 18:30 και 21:00, στην αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδωνος» στην (πρώην) Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

Επί σκηνής: Γιάννης Λαζαρίδης, Κωνσταντίνος Τσώνης, Στέλλα Τσελεπίδη και Χριστίνα Μπουριώτη. Διάρκεια παράστασης: 90’.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ | Μειωμένο (φοιτητών, ανέργων & ΑμεΑ): 12 ευρώ. Προπώληση στο βιβλιοπωλείο Αναγνώστης και more.com.


29 Φεβρουαρίου

Συναυλία: Elephant στη Σκάλα

Οι Elephant παίζουν στη Σκάλα (Εθνικής Αντιστάσεως 50, Ιωάννινα). (Είσοδος 7 €, 21.30), νέα και παλιά κομμάτια τους.


Συναυλία: Χάρης Γιούλης-Βαγγέλης Μπουλουχτσής στο Beatnik


Την Πέμπτη 29/2 στο Beatnik, στα Γιάννενα, ο Χάρης Γιούλης θα παίξει δικά του και άλλων κομμάτια, κάποια από αυτά μαζί με τον Βαγγέλη Μπουλουχτσή. Τη βραδιά θα ανοίξει ο Περικλής Μπουλουχτσής. 
Στις 21.30.



1, 2 και 3 Μαρτίου

Παράσταση: «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα»

«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα» ανεβαίνουν στη «Σκηνή 125» (εντός ΚΕΠΑΒΙ) στα Γιάννενα για τρεις μέρες, από 1 έως 3 Μαρτίου, στις 21:00. Πρόκειται για μια παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου, της Experimenta Art Company και της Θεατρικής Συμπαιγνίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παράσταση αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση του γυναικείου σώματος της τρίτης ηλικίας και της σύνδεσης του με τη λαϊκή μαγεία, τη μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές.

Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Κωσταντίνος Ντέλλας. Ηχητικό περιβάλλον, πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης.

Ερμηνεύουν: Μιχάλης Αναγνώστου, Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος.

Εισιτήριο: 13€, 10€ το μειωμένο. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513-12830, 6945533242 & 6983749922. Προπώληση εισιτηρίων: more.com.


3 Mαρτίου

Παράσταση: «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά»

Την ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» παρουσιάζουν οι «Αθεράπευτοι», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παππά, την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 11:30, στο θέατρο της στοάς Σάρκα.

Ερμηνεύουν: Άγγελος Ντάφλος, Βαρβάρα Βαράκα & Εύη Τσαβουρέλου, Βάσω Παναγή & Μαρία Παπασαραφιανού, Κατερίνα Παπλιάκου, Σπύρος Σιούτας, Λευτέρης Βανούσης, Δημήτρης Παππάς.

Γενική είσοδος: 8€. Οικογενειακό: 15€ (για δύο), 20€ (για τρεις), 25€ (για τέσσερις). Τηλ. επικοινωνίας και κράτησης θέσεων: 6981981067 ή 6981981058.

Μπάμπης Παπαδόπουλος Duo στο Beatnik

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, ο κιθαρίστας που έχει αφήσει το στίγμα του σε πολύ κόσμο στην Ελλάδα, είτε με τις «Τρύπες», είτε ως δάσκαλος, έρχεται στα Γιάννενα στις 3 Μαρτίου, στο Beatnik.

Στις συναυλίες του με τίτλο «Μπάμπης Παπαδόπουλος Duo» παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον μπασίστα Πέτρο Δαμιανίδη, ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2022 με την ηχογράφηση του άλμπουμ του «Γεννηθήκαμε Χτες» (Puzzlemusik, 2023).

«Εαρινή Συμφωνία» από τη Συμφωνική Ορχήστρα

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων παρουσιάζει την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 20:00, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, την «Εαρινή Συμφωνία».

Μια συναυλία με έργα Μαξ Μπρουχ, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Νικολό Παγκανίνι και Αντονίν Λέοπολντ Ντβόρζακ υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Χλίτσιου.
Σολίστ ο Ηλίας Ίων Λιβιεράτος.

Είσοδος ελεύθερη.


4 Μαρτίου

Θέατρο: «Νυχτερινά Μαθήματα»

Την παράσταση «Νυχτερινά Μαθήματα» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα θα φιλοξενήσει το Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14) στις 4 και 5 Μαρτίου, στις 21:15.

Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Τ. Τσαρδάκας. Ερμηνεύουν: Τάκης Τσίτσας, Κώστας Κουτρουμπής, Γεωργία Ηλιοπούλου, Δώρα Τσάγκα.

Λίγα λόγια για το έργο: Σε ένα νυχτερινό κέντρο δύο φίλοι συζητάνε. Οι μεγάλες εμπειρίες της ζωής, οι μεγάλοι έρωτες, οι καυγάδες, ο φόβος του θανάτου. Όλα απλώνονται στο τραπέζι ανάμεσα σε ποτά, γαρδένιες και τσιγάρα. Σε κάποιες σχέσεις δεν υπάρχουν μυστικά. Σκοτάδια όμως; Υπάρχουν σκοτάδια στις αντρικές φιλίες; Η αναζήτηση της ευτυχίας, η γελοιότητά μας και όσα μας φορτώνουν οι Ελληνικές μας οικογένειες. Το ΠΑΣΟΚ, το έπος του Γκιλγκαμές και τα κόκκαλα των πεθαμένων. Πόσο αληθινή είναι η αλήθεια; Χωράνε ψέματα ανάμεσα σε κολλητούς;

Εισιτήρια: 14€ (κανονικό) 10€ (φοιτητικό). Προαγορά εισιτηρίων: more.com. Κρατήσεις: 6979139705.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back