ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα: Βασικά εγχώριος τουρισμός…

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Βασικά εγχώριος τουρισμός…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2024, 12:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τελικά, έχουμε υπερτουρισμό στην Ελλάδα ή όχι; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν έχουμε, αλλά το θέμα είναι τα «περισσότερα έσοδα» που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης (και οι επιχειρηματίες προφανώς), προτιμούν τα μεγαλύτερα εισοδήματα από τα μεσαία και μικρά.

Βέβαια, ο τουρισμός και η αναψυχή είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια, άλλο που παίρνει δραματικές μορφές πλέον για τις τοπικές κοινωνίες, έχοντας υποκαταστήσει, ειδικά στην Ελλάδα, παραγωγικούς τομείς.

Είναι όμως η Ελλάδα και η Ήπειρος μέσα σε αυτά «υπερεπισκεπτόμενη»;

Η Eurostat καταρχάς διαψεύδει εν μέρει τον πρωθυπουργό –κάτι όχι πρωτόγνωρο με τα στατιστικά που γενικώς χρησιμοποιεί η κυβέρνηση- έχοντας τρεις ελληνικές περιφέρειες σε αυτές με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στην ΕΕ. Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο έχουν πάνω από 80% ξένους τουρίστες και αριθμούς που ξεπερνούν τα 100.000.000 διανυκτερεύσεων, το 2023.

Η Ήπειρος είναι στις μεσαίες και πάνω θέσεις των διανυκτερεύσεων από ξένους επισκέπτες (από 50% ως 60% των επισκεπτών).

Η συντριπτική τους πλειοψηφία ωστόσο πηγαίνει σε Πρέβεζα (67,6%) και Θεσπρωτία (73%). Ο νομός Ιωαννίνων παραμένει προορισμός βασικά για τους έλληνες πολίτες, που το 2023 ήταν αυτοί που κατά 74% διανυκτέρευσαν στα καταλύματα της περιοχής.

Κοινώς, στην Ήπειρο το πρόβλημα του «υπερτουρισμού» δεν είναι τόσο έντονο.

Είναι ολοφάνερη όμως η πτώση των οικονομικών προσδοκιών, ειδικά στα Γιάννενα, όπου οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τη μείωση κίνησης και εσόδων. Σε μια περιοχή που μόνο το 24,4% είναι επισκέπτες από το εξωτερικό, ο εγχώριος τουρισμός θα «υπακούσει» στα ντόπια προβλήματα: πανάκριβες μετακινήσεις, ανεπάρκεια εισοδημάτων κ.λπ. κ.λπ…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3