ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για να μη γίνουν τα ίδια και χειρότερα…

Εικόνα του άρθρου Για να μη γίνουν τα ίδια και χειρότερα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2023, 23:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση παίρνει σαφείς αποστάσεις από τη «διαμάχη» των ημερών για τα πεσμένα φύλλα που έφραξαν τα φρεάτια, και προσπαθεί να θέσει το όλο ζήτημα στην ουσία του.

Και η ουσία είναι ότι υπάρχει ένα Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων το οποίο αφενός μεν θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από τις αρχές για να μην προχωρά η ανέγερση εγκαταστάσεων σε δύσκολα και επικίνδυνα σημεία και αφετέρου θα πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες, για να είναι ενήμεροι για τις εκτάσεις που βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου να πλημμυρίσουν.

Αφορμή για την παρέμβαση της παράταξης αποτελούν οι επιχωματώσεις που γίνονται στην περιοχή των καταβοθρών και των περιοδικά κατακλυζόμενων εκτάσεων της Πεδινής. Στην ίδια περιοχή που πριν από 13 χρόνια βρέθηκε κάτω από το νερό, μαζί με τμήμα του οδοστρώματος της Εγνατίας οδού. Οι πλημμύρες εκείνες είχαν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε πολλές εγκαταστάσεις της περιοχής, αλλά και σπίτια.

«Πέρυσι με εισήγηση της διευθύντριας του Δήμου και της Πολεοδομίας τακτοποιήθηκαν θέματα που αφορούν τα εργοστάσια ζωοτροφών στην Πεδινή. Σήμερα προχωρούν οι εργασίες μπαζώματος με σκοπό την επέκταση των εργοστασίων σε περιοχή που κατακλύζεται, πέριξ της καταβόθρας Πεδινής στο σημείο που το 2010 πλημμύρισε η Εγνατία. Κάποιος φυσικά έδωσε άδεια. Κρίμα που από αυτό το 1 δις δεν θα μπορούνε στον μέλλον να αποζημιωθούνε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις και οικίες…» επισημαίνει. 


Ένα δις είναι το ποσό που έχει εκτιμήσει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων ότι θα έρθει στα Γιάννενα μέσω της υλοποίησης του στόχου της ουδέτερης κλιματικής πόλης μέχρι το 2030… Και προφανώς η αναφορά της παράταξης εμπεριέχει αρκετή δόση σαρκασμού.

Οι πλημμυριζόμενες εκτάσεις της Πεδινής δεν είναι φυσικά οι μόνες που περιορίζονται στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Υπάρχει όμως και η εμπειρία του 2010. Όταν και φάνηκε τι μπορεί να συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Στην εν λόγω περιοχή υπάρχουν βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες μέσης όχλησης, κυρίως. Στα τέλη του 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε να προχωρήσει σε σημειακές τροποποιήσεις του εγκεκριμένου Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του τέως Δήμου Μπιζανίου.

Μέσα από μια περίπλοκη και αλληλεπικαλυπτόμενη νομοθεσία, το Δημοτικό Συμβούλιο κινήθηκε προς την κατεύθυνση της παράτασης για την παραμονή δραστηριοτήτων μέσης όχλησης μέχρι το 2029. Η αρχική προθεσμία ήταν το 2019. Η παράταση έγινε με την αιτιολογία ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμα ζώνη υποδοχής των εν λόγω δραστηριοτήτων. Οπότε μέχρι το 2029, επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός ή και η επέκταση των εγκαταστάσεων μέσα στο γήπεδο λειτουργεί η εγκατάσταση ή σε όμορο γήπεδο –ανεξαρτήτως του χρόνου κτήσης του όμορου γηπέδου…

Όπως και να έχει, η πόλη, το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, έχει δείξει από το 2010 κάποια σημάδια αντοχών στα πλημμυρικά φαινόμενα. Σήμερα μπορεί να γίνονται μελέτες, αλλά επί της ουσίας όλα αυτά τα χρόνια, δεν έγινε καμία σοβαρή παρέμβαση. Και κυρίως οι πλημμυριζόμενες εκτάσεις συνεχίζονται να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει δομήσιμες. Όταν την ίδια στιγμή υπάρχει το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back