dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για μια θέση στις ουρές της φτώχιας

Εικόνα του άρθρου Για μια θέση στις ουρές της φτώχιας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2016, 21:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις αρχές Ιουλίου, ξεκινάει η (εκ νέου) πιλοτική φάση του προγράμματος για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, όπως μετονομάστηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα από 1η Ιανουαρίου του 2017. Η εφαρμογή του προγράμματος με παροχές σε χρήμα και υπηρεσίες θα γίνει αρχικά σε 30 δήμους, βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχιας και των ποσοστών ανεργίας, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο. Από την Ήπειρο, ο μόνος δήμος που συμμετέχει σε αυτή τη νέα πιλοτική φάση, είναι ο δήμος Αρταίων. Οι εξελίξεις αυτές, όπως είναι εύλογο, προκάλεσαν δυσαρέσκεια στον δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην πρώτη πιλοτική φάση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το 2014 όταν ήταν υφυπουργός Εργασίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αποφεύγει πάντως να μπει σε αντιπαράθεση του τύπου ‘’γιατί αυτοί κι όχι εμείς;» και επιλέγει τον δρόμο της κριτικής στην πολιτική της κυβέρνησης. Επί της ουσίας, κατηγορεί το υπουργείο Εργασίας ότι δεν προχώρησε στην καθολική εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους από 1η Απριλίου του 2016, όπως προβλεπόταν. «Δεν αντιλαμβανόμαστε ποια ήταν η αναγκαιότητα μιας δεύτερης πιλοτικής εφαρμογής του ίδιου προγράμματος, όταν το υπουργείο έχει στη διάθεσή του όλα τα αναγκαία συμπεράσματα. Η θέση μας είναι σαφής: Καθολική εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους της χώρας.Δεν έχει κανένα νόημα να συγκρίνουμε με αριθμούς, κριτήρια, ποσοστά και αλγόριθμους τη δυστυχία που βιώνουν οι άνθρωποι σε όποιον δήμο κι αν ανήκουν...» τονίζεται σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή. Παράλληλα, απέναντι στο υπουργείο βάζει τους 10.000 Γιαννιώτες που είχαν ωφεληθεί από την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος το 2014. «Σε αυτούς τους 10.000 συμπολίτες μας θα πρέπει να απαντήσει σαφώς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, γιατί δεν προχωράει στην καθολική εφαρμογή ενός προγράμματος που άλλαξε μόνο στο όνομα» τονίζει ο Δήμος.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είχε αμφισβητήσει έντονα τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος. Ήρθε όμως το τρίτο μνημόνιο το οποίο προβλέπει την καθολική εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) από 1η Ιανουαρίου του 2017. Η πρόβλεψη αυτή πάει χέρι χέρι, όμως, με τον επανασχεδιασμό της κοινωνικής προστασίας (π.χ. επιδόματα) για την εξοικονόμηση περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Η πιλοτική φάση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης εκτιμάται ότι θα κοστίσει 68 εκατ. ευρώ, ενώ η καθολική εφαρμογή του θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, το κράτος πρέπει να τα βρει από ιδίους πόρους. Αν μπορέσει…



ΣΧΟΛΙΑ
kn
Όλα στο βωμό της σκοπιμότητας. .. Αλήθεια πως καταδέχεται ο σύριζα να μοιράζει ψίχουλα. ..όπως έλεγε το 2014?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3